BVB Deprecieri pentru majoritatea indicilor

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 august 2023

Deprecieri pentru majoritatea indicilor

Prime Transaction: "Acţiunile Hidroelectrica şi OMV Petrom au dominat topul rulajului"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut în mare parte deprecieri, în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în contrast cu aprecierile pieţelor europene. Indicele BET, al celor mai lichide 20 de titluri ale pieţei noastre, a coborât cu 0,61%, până la 13.000 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 0,47%, până la 2.428 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 87 milioane lei, sub media zilnică a anului, de 158 milioane de lei, care a urcat puternic în ultima perioadă, pe fondul ofertei Hidroelectrica şi a celei mai recente emisiuni de titluri de stat Fidelis.

Echipa de la Prime Transaction a scris, în raportul său zilinic: "Încă o zi cu scăderi de aproape jumătate de punct procentual pentru majoritatea indicilor BVB. BETPlus a înregistrat cea mai mare corecţie, de -0,62%, în timp ce BETAeRO s-a apreciat cu 0,27%. Valoarea tranzacţionată a fost de 17,6 milioane euro, în creştere faţă de ziua precedentă. De departe acţiunile Hidroelectrica (H2O) şi OMV Petrom (SNP), cu un rulaj cumulat de 53,8 milioane lei, au dominat rulajul înregistrat la BVB. Emitenţii din cadrul indicelui BET au avut evoluţii mixte, scăderi mai mari de 2% înregistrând acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), -2,44% şi Banca Transilvania (TLV) -2,31%, în timp ce acţiunile Hidroelectrica (H2O) au reuşit să crească cu aproape un procent, +0,93%".

În piaţa "regular", topul tranzacţiilor a fost condus de acţiunile Hidroelectrica, ce au cumulat schimburi de 38,3 milioane lei, titlurile H2O încheind ziua în creştere cu 0,93%, la preţul unitar de 109 lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au depreciat cu 0,65%, la preţul de 0,5345 lei, pe fondul unor tranzacţii de 15,5 milioane de lei.

Pe poziţia a treia în topul rulajului s-au situat titlurile Banca Transilvania, ce au coborât până la preţul de 20,3 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 8,9 milioane de lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 0,31%, până la preţul de 1,922 lei, pe fondul unor schimburi de 5,2 milioane de lei.

În piaţa "deals" nu a fost înregistrată nicio tranzacţie.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,01%, la 49.026 de puncte, în vreme ce indicele BET-NG, ce reuneşte companiile din sectorul energetic şi de utilităţi, a avut un recul de 0,28%, până la 974 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1."Socep" (SOCP): +14,56%

2. "UCM Reşiţa" (UCM): +11,80%

3. "Mecanica Ceahlău" (MECF): +4,76%

4. "VES Sighişoara" (VESY): +4,73%

5. "Electroargeş" (ELGS): +3,49%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Patria Bank" (PBK): -4,60%

2. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -3,06%

3. "Sphera Franchise Group" (SFG): -2,44%

4. "Banca Transilvania" (TLV): -2,31%

5. "Alro Slatina" (ALR): -2,18%

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. TLV scade desi va anunta inca un profit gigantic, cu mult peste cel al BRD.

    Veti spune ca a scazut din cauza celor intamplate in Italia dar pe aceeasi idee BRD scade mult mai putin.

    Nu stiu de ce BRD e "mai bine" vazut comparativ cu TLV. 

    1. TLV a scazut putin pentru ca s-au vandut o parte din actiunile gratuite primite in iulie

      *s-a vandut o parte

      Se va mai vinde mult TLV!!! Au intrat în piața 13% acțiuni....multe vor fi vândute. Așa că, răbdare, prețul s.ar putea prăbuși în orice moment!

      Daca tot aveai de gand sa vinzi din gratuite, de ce sa vinzi la 20.9, cat a fost acum cateva zile parca, si sa nu astepti un 20 sau chiar un 19,xx, ca sa vinzi :-))

      De ce sa vinzi TLV cand o sa aiba cel mai mare profit din istorie?

      De ce sa vindeti TLV daca la anul o sa va dea dividend+ actiuni gratuite?

      Daca se mentine asa peste 6 ani, la 2,000 de actiuni o sa am 4,000 doar din cele oferite anual. 

      Nu va multumeste? 

      Ca sa cumparati ce?

    care e motivul cresterii uriase de la TRP, ati gresit butoanele? sau s-a plictisit careva care trebuia sa incaseze o spaguta si a vrut mai repede sa isi ia banii? baieti...mai respectati macar asa de fatada modul cum manevrati cotatiile la unele actiuni...nu de alta dar apar cam des miscarile astea....vreti sa faceti manevre cu iz penal aveti aero nu distrugeti si betul

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb