BVB, dezvoltare, simplu

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 septembrie 2017

BVB, dezvoltare, simplu

Preşedintele Grupului de Presă BURSA, MAKE, a transmis următorul mesaj participanţilor la conferinţa "Viitorul pieţei de capital româneşti, organizată, astăzi, de ziarul BURSA. Domnia sa nu poate fi prezent la eveniment, pentru că este la Bruxelles, unde participă la o dezbatere cu privire la viitorul Uniunii Europene, la care a fost invitat ca vorbitor.

Îi salut pe participanţii la Conferinţa BURSA dedicată pieţei noastre de capital, la care, desigur, aş fi vrut să fiu prezent: Bine aţi venit!

Conferinţa are loc într-un moment remarcabil, când în comunitatea pieţei de capital s-au accentuat tensiunile privitoare la felul în care este condusă Bursa de Valori Bucureşti, a cărei dezvoltare promisă şi aşteptată de la fostul director general nu a fost îndeplinită, dezamăgind.

În acest stadiu de subdezvoltare, avem de făcut lucruri simple ca să declanşăm dezvoltarea BVB:

1. Ar trebui să plătim un studiu, ca să aflăm cine deţine economiile de peste 35 de miliarde de euro ale populaţiei şi peste 15 miliarde de euro - economii ale companiilor;

2. Acelaşi studiu (sau altul) ar trebui să elaboreze o strategie de dislocare a măcar 10% din această sumă totală de circa 50 de miliarde de euro - deci, 5 miliarde - pe care să le convertim în capital investiţional şi să-l atragem la Bursă;

3. Concomitent, ar trebui decelate companiile cu bune performanţe economice şi întocmită o listă din care fiecare casă de brokeraj să-şi asume că atrage la Cota BVB câteva din acele societăţi;

- în subsidiar, ar trebui deschise pieţe alternative, cu reguli potrivite pentru societăţi bune, dar care nu pot îndeplini, încă, exigenţele actuale ale BVB.

După cum se vede, este un plan simplu, pentru care BVB are capacitatea de finanţare.

După cum este evident, planul este eficient în mod imediat.

Dar ceea ce este cel mai important, planul este aplicabil de comunitatea pieţei de capital, prin propriile puteri.

Dezvoltarea Bursei de Valori Bucureşti nu ar mai fi, în mod umilitor dependentă de bunăvoinţa guvernului.

Dezvoltarea Bursei de Valori Bucureşti nu ar mai fi dependentă de un calificativ primit de la o agenţie de rating, calificativ al cărui efect este discutabil, nesigur.

Oricare ar fi directorul general viitor, pe care îl veţi desemna pentru mandatul care urmează, chiar dacă l-aţi pune tot pe cel vechi, ar trebui să-i impuneţi execuţia acestui plan practic de dezvoltare a BVB şi ar trebui răsplătit normal, fără exagerările metafizice din contractul care tocmai s-a stins.

Dacă vom aplica acest plan, faptul că statul va catadicsi să mai listeze ceva la Bursă, bravo!, mulţumim!, dar va fi başca, peste ceea ce, oricum, vom fi asigurat prin noi înşine.

Dacă BVB va fi înălţată la statutul de "piaţă emergentă" şi dacă asta ne va creşte media zilnică a valorii tranzacţiilor, atunci, Ura!, Să dea Dumnezeu!, dar noi, oricum eram asiguraţi prin noi înşine.

Prin această Conferinţă BURSA, sper să revenim la lucruri simple, practice şi să ne recâştigăm eficienţa.

Vă propun sloganul "Dezvoltare, simplu!".

Succes tuturor!

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nu atragerea capitalului investitional la bursa este problema ci lipsa de actiuni la vanzare (lichiditatea mult prea mica) in care sa poata fi plasat acest capital. Ca sa bagi 1 mil de Euro intr-un emitent lichid trebuie sa inghiti o crestere a cotatiei de minimum 10% in perioada de calm relativ (si nu de euforie cand cresterea ar fi mult mai mare). Si reciproc, ca sa scoti 1 mil de Euro dintr-un emitent lichid trebuie sa suporti o depreciere de 10% daca piata este calma si mult mai mult daca se panicheaza. In aceste conditii, unde ar putea intra 5 mld. Euro in aceasta piata? IPO-urile au demonstrat foarte bine ca nu banii sunt problema ci MARFA. Piata asta duce lipsa de:

    1. Marfa 

    2. Marfa 

    3. Marfa 

    4. reglementare

    5. supraveghere 

    Banii astia nu au loc pe Bursa, insa ar avea loc in majorarile de capital ale fondurilor de investitii listate cu conditia ca acestea sa prezinte suficienta incredere (istoric, transparenta, randamente). Cu niste conduceri performante SIF-urile ar putea atrage bani pentru plasamente avantajoase in economia noastra. Din pacate acolo este o mare varza si chiar hotie asa incat revenim la problema reglementarii si a supravegherii. Si uite asa toate se leaga generand o mlastina numita BVB. Apele trebuie limpezite, apoi populate cu variate specii de pesti dupa care in final vor veni si pescarii. Altfel, degeaba aducem miliardele de pescari daca balta este tulbure si duce lipsa de pesti!

    "Noi" cei care sa platim studiul, sa con vertim economii in capital investitional, sa atragem acest capital pe bursa etc.?

    1. Cine sa fie? Filantropii. Statul. Extraterestrii. In nici un caz BVB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb