BVB După un scurt moment de entuziasm - piaţa redevine apatică

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 octombrie 2019

După un scurt moment de entuziasm - piaţa redevine apatică

Scădere de 1,69% pentru BET, în prima săptămână după anunţul de promovare în categoria pieţelor emergente

Rulajul se menţine sub media anului

Prima săptămână calendaristică scursă după anunţul FTSE Russell privind promovarea pieţei noastre de capital în categoria celor emergente secundare, începând cu toamna anului viitor, a adus scăderi pentru toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Euforia creată imediat după decizia agenţiei de rating londoneze din data de 27 septembrie a fost de scurtă durată, activitatea de la BVB relu­ându-şi, în săptămâna tocmai încheiată, starea de apatie de care a fost dominată de la jumătatea verii, reflectată prin volume de tranzacţionare situate preponderent sub valoarea medie zilnică.

Indicele BET, reperul pieţei bucureştene, a coborât cu 1,69%, până la 9.441,52 de puncte, în ultima săptă­mână, în timp ce indicele financiar BET-FI a avut un recul de 1,9%, la 41.787,39 puncte, iar BET-NG, ce reflectă evoluţia sectorului energetic şi al utilităţilor de la BVB, s-a depreciat cu 1,23%, încheind şedinţa de vineri la 765,79 puncte.

Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul săptămânal al companiei: "Piaţa a fost dominată atât de tensiunile din mediul intern, respectiv moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, cât şi de volatilitatea din pieţele străine".

Este vorba despre o volatilitate care s-a concretizat preponderent prin scăderi, indicele pan-european STOXX 600 încheind săptămâna cu un recul de 2,95%, în timp ce DAX 30 al bursei din Frankfurth a coborât cu 2,97% iar FTSE 100 al pieţei londoneze s-a depreciat cu 3,65%.

Peste Atlantic, indicele S&P 500 a scăzut cu 0,33%, Dow Jones 30 cu 0,92%, în timp ce Nasdaq Composite a făcut notă discordantă cu un avans de 0,54%.

Revenind la piaţa noastră, în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptă­mânii, indici au cunoscut creşteri modeste, situate între 0,08% pentru BET-FI şi 0,33% în cazul BET-NG, în timp ce BET, principalul coş de acţi­uni al pieţei noastre, s-a apreciat cu 0,13%.

Brokerii de la Prime Transaction au notat: "Lichiditatea a fost scăzută astăzi (n.r. vineri), valoarea totală a tranzacţiilor fiind de doar 28 milioane lei, din care 8,64 milioane provin din transferul acţiunilor Romgaz (SNG). Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a fost înregistrată de titlurile Alro (ALR) care au urcat cu 1,75%. La polul opus avem acţiunile Fondul Proprietatea (FP) cu scădere de 0,85%. Remarcăm astăzi (n.r. vineri) faptul că din cadrul indicelui BET, şapte companii au închis în stag­nare".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile SNG, ultima cotaţie a producătorului de gaze naturale fiind de 36,8 lei, cu 0,14% peste cea din şedinţa anterioară.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile FP, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 1,16 lei/titlu, valoarea schimburilor cu acţiunile fondului închis de investiţii însumând 6,32 milioane de lei.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 2,395 lei, cu 0,21% peste cel din şedinţa anterioară, pe fondul unei valori transferate de trei milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au antrenat un rulaj de doar 1,25 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 14,18 lei/titlu, în creştere cu 0,57%.

Prin piaţa "deal" nu a fost încheiată nicio tranzacţie.

Indicele compozit BETPlus, ce include cei mai tranzacţionaţi 40 de emitenţi ai bursei noastre, s-a apreciat cu 0,12%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a marcat o creştere de 0,16%.

Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni ale pieţei noas­tre a urcat cu 0,2%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Impact Developer & Contractor" (IMP): +8,10%

2. "Condmag" (COMI): +4,76%

3. "Rompetrol Well Services" (PTR): +4,71%

4. "Bucovina-Club de Munte" (BCM): +2,56%

5. "Alro" (ALR): +1,75%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Perbet" (PREB): -4,80%

2. "TMK - Artrom" (ART): -2,81%

3. "Altur" (ALT): -1,41%

4. "Romcarbon" (ROCE): -1,36%

5. "Ropharma" (RPH): -1,32%

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. NU E NUMAI MOTIUNEA , SI VOLATILITATEA DE AFARA ; MAI SANT , SI DECLARATIILE TEMBELE , ALE ''''' CONDUCATORILOR '''''' , MINUNATEI NOASTRE BURSE : EEHE !!! TREBUIE SA MAI ASTEPTAM , 3 ANI - 5 ANI - 7 ANI , PANA SA VEDEM , O SCHIMBARE !!! DE CE NU , 10 - 15 - 20 DE ANI ??? PENTRU ROMANIA , E O NIMICA TOATA , INTRE CELE 2 TERMENE !!! CEL PUTIN , IN VIZIUNEA LOR !!! CUM , SA NU TE DEZAMAGEASCA , DECLARATIILE ASTEA , TEMBEL DE SINCERE ??? OR SA MAI FIE CATIVA , CARE OR SA-SI IA JUCARIILE , SI OR SA PLECE , DE PE BURSA !!!

    Emergem emergent si adiacent cu pietele straine. Daca cineva crede ca scapam cu bine din valul ce vine inseamna ca stie sa inoate imbracat foarte bine, si incaltat pe deasupra.

    Deci pe mine sa nu ma chemati sa arunc colacu' ca nu mai am nimic.Am fost dezbracat de smecherii din BVB continuu, nu mai am nimic si nu mai pot pierde nimic. Acuma am ramas si fara ultimul strat protector de piele. Sint in carnea goala.

    Oricum sa le urez "succesuri" pot. 

    e prea sus piata

    a crescut prea mult , prea repede 

    urmeaza o corectie de 2 cifre procentuale  

    problema e ca fiind asa ilichida ..... caderile (ca si cresterile pot fi fenomenale in timp scurt).

    eu stau departe de piata de acum ... un munte de kkt dat cu apa de trandafiri si acoperit cu panglici roz... nu multumesc. Prea scump, prea ilichid!  

    1. p.s. Daca se mai trezeste statul ca vrea sa preia pilonul 2 si sa vanda fortat plasamentele pe bursa (inainte de preluare/dupa) ....atunci sa vedeti belea .... la cum arata deficitul structural al fondului de pensii de stat se vor atinge la un moment dat si de pilonul 2 ... si atunci sa vedeti durere pe bursa cand companiile vor deversa detinerile pe care le au ... .

      SO... NO , THANKS! Nu acum

      Cand o sa vad brd pe la 6 ron si el pe la 5.8-6.5 ron poate va fi momentul sa ma ating de ele ... acum e o tampenie!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb