BVB Evoluţii contrare în sectorul petrolier

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 noiembrie 2005

Preţul acţiunilor RRC a crescut, iar cel al SNP a scăzut

"Rompetrol Rafinare" Constanţa a înregistrat în şedinţa de ieri o apreciere a cotaţiei pînă la nivelul de 0,1070 RON/acţiune, fiind în creştere cu 0,9% faţă de cea anterioară. După ce pe parcursul zilei, cotaţia a atins maximul de 0,1090 RON/acţiune, spre final un val de vînzători a condus la scăderi de curs. Valoarea totală tranzacţionată a fost de aproximativ 2 milioane de RON la circa 18 milioane de acţiuni tranzacţionate. În acelaşi sector, la prima categorie, titlurile SNP "Petrom" au scăzut cu 0,5% pînă la nivelul de 0,4230 RON/acţiune. Cursul titlurilor SNP a scăzut spre finalul şedinţei, pe fondul ordinelor de vînzare plasate în piaţă.

Valoarea totală tranzacţionată ieri a fost de aproximativ 35 de milioane de RON, din care 5.000 de RON l-a reprezentat transferul cu obligaţiuni BRD. Indicii bursieri au avut evoluţii pozitive, astfel că indicele BET care reflectă evoluţia cotaţiilor celor mai lichide zece acţiuni transferate la cota Bursei s-a apreciat cu 0,41%. Celălalt indice bursier BET-FI, a crescut cu 0,42% faţă de nivelul precedent.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat emitent a fost "Banca Transilvania", cu un rulaj de aproape 5 milioane de RON. Preţul s-a menţinut stabil, avînd aceeaşi valoare ca cel din sesiunea bursieră anterioară. Cotaţia a fluctuat între 1,17 RON şi 1,19 RON/titlu, stabilizîndu-se la preţul de închidere de 1,18 RON/acţiune.

Lichiditatea crescută a "Băncii Transilvania" nu a compensat însă creşterea înregistrată de acţiunile celeilalte bănci concurente - BRD. Cea mai mare creştere dintre acţiunile cu lichiditate ridicată, respectiv de 1,5% au avut-o titlurile BRD, cursul acestora ajungînd pînă la 13,5 RON/titlu. Acesta a fost şi preţul maxim al zilei. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 2,75 milioa-ne de RON, la un volum de circa 200.000 de titluri.

În cadrul segmentu lui celor cinci societăţi de investiţii financiare, două dintre SIF-uri au avut aceeaşi cotaţie ca cea din ziua anterioară, restul crescînd cu procente sub 1%. Cel mai tranzacţionat emitent a fost SIF3 "Transilvania", cu un rulaj de 6,9 milioane de RON, tranzacţionîndu-se aproximativ 3,8 milioane de titluri. Preţul la finele zilei a fost însă de doar 1,84 RON/acţiune, în creştere uşoară cu 0,6% faţă de cel precedent.

SIF5 "Oltenia" va reîncepe din 21 noiembrie plata contravalorii dividendelor aferente exerciţiului financiar de anul trecut, precum şi a exerciţiilor financiare din 2001-2003. În cadrul şedinţei de ieri, cu acţiunile SIF5 au fost perfectate transferuri de aproximativ 3 milioane de RON. Cotaţia la finalul sesiunii a fost de 2,25 RON/acţiune, în creştere cu 0,9% faţă de cea anterioară.

"Sicomed" Bucureşti

Lichiditatea a fost crescută ieri, transferîndu-se peste 5 milioane de acţiuni "Sicomed", în valoare de circa 7 milioane de RON. Cotaţia la finele zilei a fost de 1,38 RON/acţiune, aceeaşi ca cea din şedinţa anterioară. Brokerii apreciază că de la lansarea ofertei publice de cumpărare de către "Zentiva", cursul a crescut cu 7%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb