BVB GABRIEL ALDEA, INTERCAPITAL INVEST: Revenire modestă a indicilor locali, în teritoriu pozitiv

S.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 noiembrie 2016

Revenire modestă a indicilor locali, în teritoriu pozitiv

Titlurile "Banca Transilvania", cele mai lichide

Acţiunile BRD, deşi au crescut, au avut o evoluţie dezamăgitoare

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, în contextul în care a fost înregistrat un volum de transferuri de 24,03 milioane de lei (5,34 milioane euro), mai mic decât miercuri (7,2 milioane euro).

Domnul Gabriel Aldea, director general adjunct al societăţii Intercapital Invest, ne-a declarat: "Înregis-trăm astăzi (ieri, n.r.) o şedinţă de reveniri ale indicilor locali în teritoriu pozitiv, însă amplitudinea acestora a fost una modestă. Cea mai importantă apreciere a fost consemnată de către indicele de energie şi utilităţi, BET-NG, acesta crescând astăzi (ieri, n.r.) cu 0,51%, pe fondul aprecierii majorităţii componentelor indicelui. Acţiunile Transgaz au adus contribuţia cea mai însemnată la aprecierea indicelui, avansul faţă de ziua precedentă fiind de 1%."

În ceea ce priveşte rulajul şi evoluţia emitenţilor, domnia sa a precizat: "Lichiditatea pieţei a fost astăzi (ieri, n.r.) în scădere faţă de ultimile două şedinţe, valoarea tranzacţiilor pe segmentul principal situându-se puţin peste 4,8 milioane de euro. Dintre blue-chipuri, menţionăm acţiunile BRD - Groupe Societe Generale, banca anunţând, înaintea şedinţei de tranzacţionare, rezultatele financiare aferente trimestrului al treilea. Astfel, deşi banca a anunţat o creştere însemnată a profitului pe primele nouă luni (68%), acţiunile nu au reuşit decât o apreciere nesemnificativă a cotaţiei, de 0,18%, şi au închis şedinţa la nivelul de 11,02 lei/acţiune. O posibilă explicaţie pentru evoluţia dezamăgitoare a acţiunilor BRD, pe lângă contextul extern nefavorabil, poate fi aceea că, din punct de vedere operaţional, rezultatele băncii nu au fost spectaculoase, profitul înregistrând o creştere modestă, de sub 5%. În acelaşi timp, implicaţiile deciziilor politice asupra sistemului bancar (Legea dării în plată, Legea conversiei creditelor în CHF) este posibil să fi determinat o schimbare de percepţie a investitorilor legată de acţiunile bancare, fiind bineînţeles incluse aici acţiunile BRD".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 5,76 milioane de lei. Cotaţia TLV a coborât cu 0,22%, preţul de închidere fiind de 2,315 lei/unitate.

Po locul al doilea s-au clasat titlurile "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), care au produs un rulaj de 5,54 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Fondul Proprietatea" (FP) de 4,2 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,803 lei/unitate, în scădere cu 0,12%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Romgaz" (SNG), cu un rulaj de 1,1 milioane de lei. Cotaţia SNG s-a apreciat cu 0,64%, ultimul preţ fiind de 23,55 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate două tranzacţii, însumând 1,7 milioane lei, realizate cu titluri TLV, la preţul unitar de 2,31 lei, în depreciere cu 0,43%.

De asemenea, a fost derulată şi o "vânzare specială la ordin", prin intermediul a patru tranzacţii realizate cu titluri "Transgaz" (TGN), în valoare de 67.850 lei. Pachetul de 230 de acţiuni (0,00195% din companie) a fost tranzacţionat la preţul unitar de 295 lei.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,19%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a sporit cu 0,17%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,26%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,25%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de inves-tiţii, a crescut cu 0,32%.

BVB, uşoară scădere în octombrie, pe valori mai mari de tranzacţionare

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a avut în octombrie o uşoară scădere, pe valori de tranzacţionare mai mari, principalul indice - BET şi BET Total Return (BET-TR) coborând cu 1,81%, se arată în raportul lunar de piaţă reglementată publicat de BVB.

Indicele BET-TR reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la BVB, cuprinse în indicele BET, precum şi dividendele distribuite acţionarilor de aceste companii.

Potrivit raportului, valoarea de tranzacţionare cu acţiuni în luna octombrie a fost de 1.428,20 milioane lei (317,46 milioane euro), în creştere cu peste 15,35% faţă de septembrie, când s-au tranzacţionat acţiuni de 1.238,15 milioane lei (278,22 milioane euro). În primele nouă luni ale anului, valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni a fost de 7.765,19 milioane lei, în creştere cu 7,26% faţă de aceeaşi perioada din 2015.

Valoarea medie zilnică de tranzacţionare cu acţiuni a fost în octombrie de 68,01 milioane lei (15,12 milioane euro), faţă de 56,28 milioane lei (12,65 milioane euro) în septembrie. De la începutul anului, valoarea medie zilnică de tranzacţionare cu acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti a fost de 36,46 milioane lei (8,13 milioane euro), cu 6,76% mai mare decât în acelaşi interval a anului trecut.

În octombrie 2016, investitorii au tranzacţionat în total acţiuni, unităţi de fond, obligaţiuni şi produse structurate de peste 1.461,82 milioane lei (324,95 milioane euro).

Raportul precizează că, în octombrie, cele mai tranzacţionate cinci acţiuni au fost: "OMV Petrom" (SNP), "Banca Transilvania" (TLV), "Fondul Proprietatea" (FP), "Electrica" (EL) şi "Romgaz" (SNG), cu o valoare totală de peste 1,33 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb