Opt dintre indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în coborâre, în contextul în care a fost înregistrat un volum de 20,87 milioane de lei (4,67 milioane euro), mai mare decât miercuri.
Domnul Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "După opt zile consecutive, indicele BET întrerupe astăzi (ieri, n.r.) şirul de aprecieri, înregistrând o corecţie de aproape jumătate de procent. BRD şi Banca Transilvania (TLV) au fost principalii emitenţi care au contribuit la scăderea indicelui, acţiunile companiilor închizând cu -2,42%, respectiv -1,38%. Dacă la TLV rulajul de astăzi (ieri, n.r.) justifică scăderea acţiunilor, la BRD volumul extrem de redus în raport cu corecţia mult mai mare arată o implicare mică a investitorilor în schimburile de astăzi (ieri, n.r.). Pe lângă asta, acţiunile BRD s-au lovit în ultimele zile de rezistenţa destul de puternică situată în jurul nivelului de 9,9 lei. O situaţie oarecum asemănătoare privind evoluţia sub rezistenţă se întâlneşte şi la acţiunile OMV Petrom, cu precizarea că acolo rulajul este în creştere de la o şedinţă la alta".
Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 3,4 milioane de lei. Preţul de închidere al transferurilor cu titluri TLV a fost de 2,15 lei/unitate.
Acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP) au coborât cu 0,25%, la 0,784 lei/unitate, în urma unui rulaj de 2,36 milioane de lei.
Tot ieri, au fost schimbate titluri "OMV Petrom" (SNP) de 2,02 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,259 lei/unitate, în depreciere cu 0,19%.
Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor "Romgaz" (SNG), cu un rulaj de 1,66 milioane de lei. Cotaţia SNG a crescut cu 0,89%, ultimul preţ fiind de 22,7 lei/unitate.
Pe piaţa "deal" au fost încheiate trei tranzacţii cu titluri TLV, care au însumat 5,96 milioane lei, la preţul unitar de 2,13 lei, în coborâre cu 2,29%. Pachetul de 2,76 milioane de acţiuni transferate ieri prin intermediul "deal"-urilor reprezintă 0,09% din societate.
Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,45%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,43%.
Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,21%.
Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,38%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,19%.