BVB Haos la Bursa de Valori Bucureşti

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 martie 2005

Şedinţa de tranzacţionare de ieri a fost, după spusele brokerilor, una de haos. Reprezentantul "Elda Invest", domnul Adrian Mănăilă, ne-a menţionat că şedinţa de ieri a fost caracterizată de "vînzarea de panică". Domnia sa este de părere că acestă scădere se datorează ieşirilor de pe piaţă ale investitorilor foarte mari. O asemenea scădere s-a înregis-trat şi la începutul anului 1998. Brokerii consideră că un moment important economic care are legătură cu situaţia actuală de pe piaţa de capital este momentul 13 aprilie cînd se discută liberalizarea contului de capital şi aderarea României la Uniunea Europeană.

În şedinţa de ieri, Bursa a scăzut atît de mult încît nivelul indicelui BET-FI, care urmăreşte evoluţia cotaţiilor SIF-urilor, a scăzut cu 11,62%, în timp ce indicele BET care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece societăţi listate a scăzut cu 11,22%. Lichiditatea a fost scăzută, însumînd 231,67 miliarde lei, din care 246,33 milioane reprezintă tranzacţii cu obligaţiuni. Astfel, s-au transferat un număr de 21 obligaţiuni "Finansbank", la un preţ de închidere cu 10% mai mare decît principalul.

Scăderea cea mai mare s-a observat la acţiunile cele mai lichide de pe piaţă.

Banca Transilvania

Cu acţiunile "Băncii Transilvania" s-au perfectat tranzacţii într-un număr care depăşeşte 8 milioane acţiuni, însumînd peste 103 miliarde de lei. Acţiunile TLV au fost avut lichiditatea cea mai ridicată în cadrul şedinţei bursiere de ieri. Cum tendinţa generală a pieţei a fost de scădere drastică, nici titlurile "Băncii Transilvania" nu au făcut excepţie. Astfel, preţul acţiunilor TLV a scăzut cu 13% faţă de şedinţa anterioară, preţul de închidere fiind de 12.000 lei/acţiune. La jumătatea şedinţei de tranzacţionare s-a transferat un pachet cu 142.000 acţiuni, la preţul de 12.700 lei, după care preţul a crescut uşor spre maxim al zilei de 13.300 lei/acţiune. După atingerea maximului cotaţia a scăzut pînă la preţul de închidere.

SIF Oltenia Craiova

Cotaţia "SIF Oltenia" Craiova a scăzut cu 13% faţă de şedinţa anterioară, preţul de închidere fiind de 10.600 lei/acţiune. S-au efectuat tranzacţii în valoare totală de peste 30 miliarde lei, respectiv jumătate din totalul realizat de cele cinci societăţi de investiţii financiare. La începutul şedinţei s-a realizat o tranzacţie cu un număr de 95.500 acţiuni SIF5 la preţul de 12.000 lei, după care preţul a fluctuat între maximul de 12.200 lei şi minimul zilei de 10.600 lei/acţiune. Spre sfîrşit, s-a mai realizat o tranzacţie cu un număr de 79.500 acţiuni la preţul de 11.100 lei/acţiune.

Rompetrol Rafinare Constanţa

Preţul acţiunilor RRC au scăzut cu 12% faţă de şedinţa anterioară. Valoarea totală a tranzacţiilor efectuate cu acţiunile rafinăriei a însumat peste 33 miliarde lei. Cel mai mare pachet s-a transferat în partea a doua a şedinţei de ieri, respectiv un pachet cu 2 milioa-ne acţiuni, la preţul de 880 lei/acţiune. Preţul de închidere a fost de 812 lei/acţiune.

Notă: Săgeţile indică trendul pe care s-a înscris preţul acţiunilor respective în timpul şedinţei bursiere de ieri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb