BVB Hemoragie totală la bursa noastră

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 martie 2020

Hemoragie totală la bursa noastră

Întreaga creştere a indicelui BET de anul trecut a fost anulată Adrian Mitroi: "Ne aflăm într-o combinaţie nefericită de corecţie financiară cu recesiune economică" Fără sprijinul răscumpărărilor, acţiunile FP se prăbuşesc cu 16,49%, la sub 1 leu

Căderile masive din pieţele de active de risc ale lumii au fost resimţite puternic şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ieri toţi indicii pieţei noastre de capital înregistrând scăderi de peste 6%, BET, principalul coş de acţiuni de la BVB consemnând un recul de 9,58%, până la 7.126,73 puncte, ceea ce anulează complet întregul trend ascendent al indicelui de anul trecut.

În Statele Unite, bursele erau în scădere puternică în prima parte a zilei, toţi indicii importanţi ai pieţei americane având declinuri de peste 7,5%, la ora 18:30, după ce, chiar de la începul şedinţei de bursiere a fost declanşat mecanismul de oprire temporară a tranzacţiilor.

Duminică seara, Federal Reserve a anunţat o campanie masivă de stimulare monetară, prin tăierea ratei dobânzii cheie la zero şi un program de relaxare cantitativă, în valoare de 700 miliarde de dolari, în vederea frânării încetinirii economice provocată de pandemia de coronavirus, dar care nu a avut efectul scontat.

Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti, ne-a declarat: "Situaţia este gravă, pentru că ne aflăm într-o combinaţie nefericită de corecţie financiară cu recesiune economică (...). Pieţele scad foarte tare pentru că deja băncile centrale au rămas fără spaţiu de manevră privind dobânda de politică monetară. Adică în plină recesiune Fed-ul a rămas fără muniţie, ceea ce înseamnă că nu mai are altă soluţie decât să înceapă să cumpere masiv, în mod indirect, active din piaţă. Va începe cu obligaţiunile suverane pe termen lung, apoi va achiziţiona şi obligaţiuni corportative, tot cu scadenţe îndelungate, pentru a echilibra curba randamentelor şi pentru a injecta solvabilitate în economie".

Domnia sa a adăugat: "Practic, asta înseamnă finanţarea directă a deficitului bugetar de către banca centrală, ceea ce va deveni normă. Va deveni cumpărătorul de ultimă instanţă a titlurilor cu scadenţe îndepărtate. Astfel vom avea, şi nu doar în cazul Fed-ului, nişte bănci centrale obeze".

În Europa, la ora 18:30, bursele erau de un "roşu aprins" indicele STOXX 600 afişând o cădere de 5,13%, la 283,82 puncte, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt, consemna un declin de 5,26%, până la 8.746,25 puncte, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, deprecierea era de 4,13%, la 5.144,25 puncte.

În acest context internaţional şi cu starea de urgenţă declarată de preşedintele Klaus Iohannis, la Bucureşti, cea mai mică scădere din rândul indicilor a fost înregistrată de BET-NG, al sectorului energetic şi utilităţilor, care a coborât cu 6,11%, până la 531,25 puncte, în timp ce indicele financiar BET-FI a căzut cu 9,11%, la 36.005,56 puncte.

Indicele compozit BET Plus, al celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 9,56%, la 1.065,94 puncte, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un recul de 7,63%, până la 1.355,77 puncte.

În ceea ceea ce priveşte rulajul, topul lichidităţii din piaţa "regular", a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 22,48 milioane lei, cotaţia instituţiei de credit coborând cu 8,76%, la 1,77 lei.

În lipsa sprijinului oferit de răscumpărările de acţiuni proprii efectuate de Fondul Proprietatea (FP), ce a încheiat săptămâna trecută oferta prin care a achiziţionat 2,62% din capitalul social, titlurile FP au avut cea mai mare cădere a zilei, de 16,49%, până la 0,998 lei, pe fondul unei valori tranzacţionate de 7,86 milioane lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii de ieri de la bursa noastră se găsesc titlurile Romgaz (SNG), care au angrenat un o lichiditate de 6,16 milioane lei, cotaţia producătorului de gaze încheind şedinţa de tranzacţionare la preţul de 26,15 lei, în scădere cu 6,61%.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au avut o lichiditate de 5,79 milioane de lei, preţul titlurilor grupului financiar fiind în scădere cu 8,73%, la 11,5 lei.

Prin piaţa "deal" nu a fost înregistrată o tranzacţie.

Rulajul total s-a ridicat 236,65 milioane de lei, cu mult peste media zilnică, de 60 milioane de lei, în condiţiile în care, ieri a fost înregistrat în sistemul BVB oferta de răscumpărare încheiată săptămâna trecută de Fondul Proprietatea, în valoare de 173,02 milioane de lei.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Electroputere" (EPT): +15,00%

2. "Turism Felix" (TUFE): +12,41%

3. "Zentiva" (SCD): +4,44%

4. "Prebet" (PREB): +3,33%

5. "Ves Sighişoara" (VESY): +1,82%

-------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Fondul Proprietatea" (FP): -16,49%

2. "Comelf" (CMF): -14,86%

3. "Aerostar" (ARS): -13,79%

4. "Oil Terminal" (OIL): -12,85%

5. "Electromagentica" (ELMA): -12,55%

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Stati sa vedeti si astazi -15%-20%

    1. Trebuia sa scri : + - caci numai cu minus n-a iesit :) De accea se zice ca mai repede ghicesti numerele la loto decât bursa...

    1.Titlul articolului ,fara sa fie fals , induce ideea ca doar la Bucuresti este ...hemoragie .

    2.Recesiune economica :pana acum cateva saptamani nu era , doar ceva stagnare sau o crestere mai mica decat cea preconizata , acum s-au cumulat brusc conditiile de declarare a recesiunii- Domnule Profesor...

    3.Este panica din care unii isi rup gatul iar altii vor castiga  

    Vinde azi si vei cumpara peste 2--3 luni dublu, ne aflam in razboiul de cash din vazarea armamentului numit actiune. Fundul pietei il vom vedea in mai , nu cred ca se mai dau dividende de la sc. in energie la care statul este majoritar sau un alt scenariul este se dau dividende care vor fi inexistente din cauza devalorizarii leului , la toate aceste scenarii se va lua in calcul urm.-- sc., firmele-- Nu vor da dividende la anul ,poate si in 2022. Cine va avea cash in urmatorea perioada il vad castigator ,se vor ivi foarte multe OPORTUNITATI, aceasta este analiza mea, decizia va apartine

    Dupa dezastrul de azi noapte de la americani azi nu poate fi decat la vale in Europa si la BVB. Pana cand nu se vede o incetinire clara a coronsvirusului in lume, nicio sansa ca scaderile sa se opreasca. Apoi, pentru a atinge minimele si a incepe sa creasca', trebuie sa apara o masa critica de cumparatori care sa inverseze raportul de forte. Reactia pietelor a devenit mai rapida pentru ca tehnologia si cumunicatiile au evoluat enorm. Asa ca si recuperarea scaderilor va fi rapida, sigur nu la fel de rapida ca scaderea, doar ca nu prea stim cand va incepe.

    Nu mai e corecție financiara de mult, e ratare de trend, adică inversare majora de tendința cu efecte dezastruoase in economie care cu greu vor putea fi reparate.

    Când întreaga economie și libertățile umane ajung la mana catorva băieți, e timpul sa ne refugiem in munți. 

    1. pa, cara - te

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb