BVB Indicii au încheiat ziua pe roşu

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 mai 2011

Indicii au încheiat ziua pe roşu

Principalii indici au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri uşor pe minus, pe fondul unor schimburi de 22,7 milioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,28%, iar indicele BET-FI, care analizează evoluţia titlurilor celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,37%

Pe de altă parte, titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,53% peste nivelul de marţi.

La închiderea sesiunii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, consemna un recul de 0,19%.

Directorul general al firmei de brokeraj BT Securities, Rareş Nilaş, consideră că apatia pieţei este determinată în primul rând de incertitudinile de pe plan extern, dar şi de absenţa de la tranzacţionare pe piaţa locală a celor mai mulţi speculatori.

"Incertitudinile de pe plan extern plus scandalul apărut cu şeful FMI nu sunt suficiente să îi determine pe speculatorii sau pe investitorii pe termen mediu-lung de la BVB să vândă, însă aceştia nici nu se înghesuie la cumpărare. Practic, cei mai mulţi aşteaptă să vadă ce urmează înainte de a lua o decizie. Am putea spune că pentru moment piaţa este < leşinată >. În cea mai mare parte, majoritatea tranzacţiilor sunt realizate de speculatori, în timp ce inves-titorii pe termen mediu-lung sunt doar pe acţiunile Fondului Pro-prietatea", a declarat Nilaş citat de Mediafax.

Deşi până aproape de închiderea şedinţei acţiunile FP au fost tranzacţionate la preţuri uşor peste ultima cotaţie, de marţi, în ultimele 30 de minute unele ordine de vânzare pentru volume reduse au dus preţul sub ziua precedentă. Astfel, titlurile Fondului au încheiat sesiunea în scădere cu 1,14%, la 0,519 lei.

Cotaţia este uşor peste preţul minim înregistrat de acţiunile FP de la listare, de 0,499 lei, atins în şedinţa de joi.

Tranzacţiile cu titlurile FP au fost reduse, de doar 6,1 milioane lei.

Acţiunile BVB au consemnat al doilea rulaj din piaţă, de 3,1 milioane lei, însă cea mai mare parte din lichiditate a reprezentat valoarea unei tranzacţii cu un pachet reprezentând 0,92% din titlurile Bursei. Pachetul a fost cedat la ora 14.04, pentru 2,8 milioane lei. Titlurile au fost tranzacţionate la preţul de 40,9 lei, cu 0,25% peste cotaţia de marţi.

Ultimele operaţiuni cu acţiunile BVB au fost realizate la 40,4 lei, preţ în scădere cu 0,98%.

La finalul şedinţei, titlurile SIF Transilvania înregistrau cea mai vizibilă corecţie din piaţă, de 2,84%, influenţate de trecerea datei de înregistrare pentru încasarea dividendelor. Cotaţia acestor acţiuni a scăzut cu 0,0155 lei, iar dividendul net este de 0,0252 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb