Şedinţa de ieri de pe Bursă a fost una modestă în ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor, dar şi evenimentele care s-au petrecut în piaţă. Indicii bursieri au înregistrat scăderi, însă cea mai mică depreciere a fost cea a indicelui BET-FI care reflectă evoluţia cotaţiilor celor cinci societăţi de investiţii financiare. În şedinţa de ieri, cotaţiile a trei dintre cele cinci SIF-uri au crescut, în timp ce scăderile celorlalte au fost destul de reduse. Brokerii sînt de părere că SIF-urile au rămas cele mai căutate acţiuni, dar şi cele mai rentabile pentru un plasament.
Răzvan Paşol, preşedintele "Intercapital", ne-a declarat: "Nu am asistat la vînzări masive în ultima perioadă, ceea ce înseamnă că sînt investitori străini în piaţă". După părerea domniei sale scăderea se realizează încă din profiturile obţinute anul trecut. După două săptămîni de scăderi, investitorii străini nu s-au speriat, fiind mult mai maturi decît cei autohtoni care acţionează din instinctul speculatorului. De la începutul anului indicele BET care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni de pe Bursă s-a apreciat cu 22,6%, menţionează domnul Paşol. Concluzia preşedintelui "Intercapital" este aceea că nu sînt motive de ieşire de pe piaţă a investitorilor străini atît timp cît înregistraeză încă cîştiguri.
Au fost transferate ieri 152 de obligaţiuni ale Municipiului Oradea, în valoare de peste 235 milioane lei, la un preţ cu 1% mai mare decît principalul. O altă tranzacţie a fost realizată cu obligaţiunile "Finansbank". Acestea au fost transferate într-un număr de 6.620, în valoare care depăşeşte 75 miliarde lei, la un preţ cu 6% mai mare decît principalul.
• "Rompetrol Rafinare" Constanţa
Volatilitatea acţiunilor RRC a fost extrem de redusă, preţul a fluctuat între minimul de 855 lei şi maximul de 880 lei/acţiune. S-au transferat pachete identice cu un număr de 500.000 acţiuni spre finalul şedinţei. Valoarea totală a transferurilor a depăşit 18 miliarde lei, iar cursul la închiderea şedinţei de 870 lei/acţiune, a fost în creştere cu 0,6% faţă de şedinţa anterioară. Brokerii sînt optimişti în ceea ce priveşte evoluţia RRC, considerînd că va fi urma o stabilizare.
• SIF Banat Crişana Arad
Valoarea totală a transferurilor perfectate cu acţiunile SIF1 a depăşit 34 miliarde lei, detronînd astfel SIF5 care era preferatul investitorilor. Creşterea preţului la închiderea şedinţei a fost de 1,7%, aceasta cea mai mare variaţie dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare. Dacă la începutul şedinţei cotaţia a scăzut, atingînd minimul de 11.500 lei, la jumătatea acesteia s-aa tins maximul zilei de 12.200 lei/acţiune. Spre final s-a văzut o oarecare corecţie a preţului, la închiderea şdinţei acesta fiind de 11.900 lei. Tot spre sfîrşitul şedinţei s-au efectuat o tranzacţie cu 464.000 acţiuni SIF1 la preţul de 12.100 lei/acţiune.
Brokerii au mari speranţe referitor la evoluţia SIF-urilor, considerîndu-le a fi cele mai sigure plasamente.