Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în apreciere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mic decât vineri, de 34,68 milioane de lei (7,67 milioane euro).
"Indicii au început săptămâna cu creşteri pe linie, cea mai mare în cazul indicelui sectorului energetic, BET-NG, +0,6%. Creşterea a fost determinată în principal de acţiunile OMV Petrom (SNP) şi Transgaz (TGN), cu creşteri de 2,53%, respectiv 2,47%. O altă acţiune cu evoluţie bună a fost Electrica (EL), +1,1% pe parcursul şedinţei (de ieri, n.r.). Majoritatea indicilor, în afară celor de tip «Total Return», au fost influenţaţi de scăderea cu 7,06% a cotaţiei Transelectrica (TEL) după trecerea datei la care acţiunile cumpărate dădeau dreptul la dividend. Tranzacţiile cu acţiuni au totalizat 7,5 milioane de euro, la care s-au adăugat 177.000 de euro în tranzacţii cu certificate", subliniază raportul zilnic realizat de compania de brokeraj Prime Transaction.
Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 8 milioane de lei. Cotaţia FP a urcat cu 0,14%, preţul de închidere fiind de 0,728 lei/unitate.
Titlurile "Banca Transilvania" (TLV) au coborât cu 0,45%, la 2,19 lei/unitate, în urma unui rulaj de 4,27 milioane de lei.
Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) de 3,36 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 24,3 lei/unitate, în depreciere cu 0,21%.
Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor TGN, cu un rulaj de 2,37 milioane de lei. Ultimul preţ al transferurilor cu acţiuni TGN a fost de 290 lei/unitate.
Pe piaţa "deal" au fost înregistrate, în total, cinci tranzacţii.
Două dintre acestea, însumând 4,53 milioane lei, au fost realizate cu titluri TLV, la preţul unitar înregistrat şi pe piaţa "regular".
De asemenea, a mai fost încheiată o tranzacţie "deal" cu titluri SNG, de 2 milioane de lei, la preţul 24,35 lei/acţiune, în stagnare.
Tot ieri, au fost realizate două transferuri care au totalizat 1,75 milioane lei, cu acţiuni "Impact Developer & Contractor" (IMP), în scădere cu 3,51%, la preţul unitar de 0,77 lei.
Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,24%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a sporit cu 0,22%.
Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,24%.
Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,27%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,16%.
• Valoarea medie zilnică de tranzacţionare cu acţiuni a fost, în mai, de 7 milioane euro
Rulajul cu acţiuni în luna mai, la BVB, a fost de 664,2 milioane lei, cu aproape jumătate peste nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. În primele cinci luni ale anului, valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni a fost de 3.524 milioane lei, cu 8% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2015, se arată în Raportul de Piaţă Reglementată aferent lunii mai publicat de BVB.
Potrivit sursei citate, Bursa de Valori Bucureşti a fost în linie cu pieţele din regiune în luna mai. BET Total Return (BET-TR) a fost pe creştere în luna mai, cu un avans de 2,2%. Indicele BET-TR reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la BVB, cuprinse în indicele BET, precum şi dividendele distribuite acţionarilor de aceste companii. Principalul indice al BVB - BET - a coborât cu 1,36%.
Valoarea medie zilnică de tranzacţionare cu acţiuni a fost în mai de 31,63 milioane lei (7 milioane euro), faţă de 54,08 milioane lei (12 milioane euro) în aprilie, şi cu peste 40% mai mare faţă de cea înregistrată în acceaşi perioadă a anului 2015. De la începutul anului, valoarea medie zilnică de tranzacţionare cu acţiuni la BVB a fost de 33,25 milioane lei (7,40 milioane euro), cu 5% mai mare decât în acelaşi interval al anului trecut.
În mai 2016, investitorii au tranzacţionat în total acţiuni, unităţi de fond, obligaţiuni şi produse structurate de peste 769,8 milioane lei (171,1 milioane de euro).
Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate la BVB a fost de 125,9 miliarde lei (27,9 miliarde euro) în mai 2016. Din această sumă, capitalizarea bursieră a companiilor româneşti a fost de 65,9 miliarde lei (14,6 miliarde euro), în scădere faţă de luna precedentă.
În mai 2016, cele mai tranzacţionate cinci acţiuni au fost: "Banca Transilvania" (TLV), "Fondul Proprietatea" (FP), "Romgaz" (SNG), "Societatea Energetică Electrica" (EL) şi "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD) cu o valoare totală de peste 540 milioane lei.