BVB Indicii, în scădere, pe fondul deprecierilor de pe pieţele externe

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 martie 2016

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în coborâre, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mare decât luni, de 35 milioane de lei (7,82 milioane de euro).

Această evoluţie a survenit pe fondul scăderilor de pe bursele externe, consemnate, în special, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare nord-americane de ieri.

Cele mai importante deprecieri au fost înregistrate de titlurile "Romgaz" (SNG, -3,27%), "SIF Transilvania" (SIF3, -3,14%) şi "SIF Muntenia" (SIF4, -3,9%).

În ceea ce priveşte volumul de tranzacţionare de pe Bursă, un rol important l-au jucat schimburile cu titluri "Banca Transilvania" (TLV) şi "Electrica" (EL), lichiditatea fiind sprijinită şi de încheierea a cinci tranzacţii de tip "deal". Schimburile cu acţiuni s-au ridicat la valoarea de 7,57 milioane de euro, în timp ce tranzacţiile cu certificate au însumat doar 252.000 euro.

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 8,3 milioane de lei. Cotaţia TLV a urcat cu 0,56%, preţul de închidere fiind de 2,69 lei/unitate.

Titlurile EL s-au depreciat cu 1,29%, la 12,2 lei/unitate, în urma unui rulaj de 6,08 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Fondul Proprietatea" (FP) de 4,2 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,776 lei/unitate, în stagnare.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor SNG, cu un rulaj de 3,78 milioane de lei. Ultimul preţ al transferurilor cu titluri SNG a fost de 26,6 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost consemnate, în total, cinci tranzacţii. Cea mai importantă dintre acestea a fost realizată cu titluri FP şi s-a ridicat la valoarea de 1,93 milioane lei.

De asemenea, a fost înregistrat un transfer cu titluri TLV, de 1,74 milioane de lei, în urcare cu 0,56%, la preţul unitar de 2,69 lei.

A mai fost încheiată o tranzacţie «deal», de 0,66 milioane de lei, cu acţiuni SNG, la preţul de 26,85 lei/unitate, în depreciere cu 2,36%.

Nu în ultimul rând, a fost înregistrat câte un transfer cu titluri "OMV Petrom" (SNP), de 0,48 milioane lei, respectiv "Transgaz" (TGN), de 0,26 milioane lei.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,6%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,56%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 1,01%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,76%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,92%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb