BVB Indicii, în scădere pentru a doua zi la rând

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 ianuarie 2019

Indicii, în scădere pentru a doua zi la rând

Rulaj de numai 28 milioane de lei

Şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii a fost caracterizată de o lichiditate în scădere, în comparaţie cu celelalte şedinţe de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) din acest an, a căror rulaj mediu este de 38,3 milioane de lei, ieri, valoarea schimburilor derulate fiind de numai 28,33 milioane de lei, în condiţiile în care mai mult de o treime din valoarea tranzacţionată a fost dată de OMV Petrom (SNP).

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul societăţii de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie negativă, spre deosebire de cea din principalele burse europene sau cele americane, care au crescut în prima parte a zilei. Indicele BET a scăzut 0,45% faţă de şedinţa precedentă, în timp ce restul indicilor au variat între -0,72% pentru BET-NG şi +0,44% pentru BET-FI. Valoarea totală a tranzacţiilor din piaţa reglementată a fost de 6,06 milioane de euro, sub media zilnică înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans din segmentul principal, în afara indicelui BET, l-a înregistrat Oltchim SA (OLT), cu +14,71%, pe fondul tranzacţionării unui volum sub media ultimelor şase luni. În cadrul indicelui BET, preţul titlurilor BVB a avut cea mai bună evoluţie, +2,74%, în condiţiile în care, cu acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni aflat mult sub media ultimelor şase luni.

Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Prodplast (PPL), cu -10,85%, volumul de acţiuni tranzacţionate fiind peste media ultimului semestru. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Nuclearelectrica SA (SNN), -3,49%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat mult peste media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile SNP, ultima cotaţie a emitentului fiind de 0,2995 lei/acţiune, în scădere cu 0,66%, pe fondul unor transferuri în valoare de 10,81 milioane de lei. 

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 2,04 lei, cu 1,21% sub referinţă, valoarea transferată cu titlurile instituţiei bancare însumând 5,33 milioane de lei.  

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 11,34 lei, înregistrând o scădere de 0,87%, pe fondul unei valori transferate de 4,83 milioane de lei. 

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 0,885 lei/titlu, în creştere cu 0,91%, în contextul unui volum de 2,33 milioane de lei. 

Prin piaţa "deal" nu a fost înregistrată nicio tranzacţie.

Indicele extins BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, a consemnat o scădere de 0,36%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a depreciat cu 0,26%.

Indicele BET Plus, al celor mai lichide 40 de acţiuni de la BVB, a suferit o retragere de 0,42%.

   Topul celor mai mari creşteri

1. "Oltchim" (OLT): +14,71%

2. "Condmag" (COMI): +10,71%

3. "Impact Developer & Contractor" (IMP): +8,04%

4. "Electroputere" (EPT): +7,69%

5. "Amonil" (AMO): +4,35%

   Topul celor mai mari scăderi

1. "Prodplast" (PPL): -10,85%

2. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -5,8%

3. "Nuclearelectrica" (SNN): -3,49%

4. "Electromagnetica" (ELMA): -2,19%

5. "Romcarbon" (ROCE): -2,07%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb