BVB Indicii, în scădere uşoară

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 februarie 2012

Indicii, în scădere uşoară

Bursa de la Bucureşti a scăzut ieri cu 0,49%, în linie cu bursele europene, într-o piaţă în care investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatele financiare publicate de BRD (BRD) şi au continuat să vizeze acţiunile SIF-urilor şi ale Fondului Proprietatea (FP).

Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de luni, când piaţa a atins un nou nivel maxim pentru ultimele şase luni. Investitorii au fost precauţi în prima jumătate de oră întrucât bursele vest-europene au scăzut uşor, în urma retrogradării ratingurilor unor state din zona euro de către agenţia Moody's.

Ulterior, piaţa locală a început să crească lent, susţinută de revenirea burselor europene. Totuşi, după ora 15:30, odată cu publicarea unor date sub aşteptări privind vânzările cu amănuntul în SUA, bursele europene s-au întors pe roşu, linia fiind urmată şi de piaţa de la Bucureşti.

"După creşterile accelerate din acest an, piaţa a intrat într-o zonă de supra-cumpărare. Pentru o detensionare este nevoie de o corecţie sau de o plafonare a creşterilor. Momentan, investitorii încă nu au motive de vânzare, deoarece aşteaptă rezultatele financiare şi implicit propunerile de dividend din partea marilor companii listate, precum SIF-urile, Fondul Proprietatea, Transelectrica, Transgaz sau OMV Petrom. Companiile cu capitalizare mică încă nu sunt în atenţia marilor investitori, iar speculatorii locali nu au avut succes în încercarea de a generaliza creşterile. Din acest motiv vedem o evoluţie destul de anostă pentru aceste companii şi poate vom vedea surprize pentru câteva dintre ele pe termen scurt", a declarat Gabriel Necula, broker la Alpha Finance, citat de Mediafax.

Atenţia investitorilor a continuat să fie axată pe acţiunile SIF-urilor şi pe titlurile Fondului Proprietatea, iar rezultatele financiare anunţate de BRD nu au avut o influenţă vizibilă asupra jucătorilor. Acţiunile SIF-urilor, FP şi OMV Petrom au fost singurele cu rulaje de peste 1 milion de lei.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,51%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,7% sub închiderea de luni.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,26%. Indicele a fost susţinut de creşterile acţiunilor FP (0,1%), SIF Oltenia (1,34%) şi SIF Moldova (1,87%).

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat ziua în scădere cu 0,28%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatele financiare anunţate de BRD. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 766.000 de lei, iar preţul a scăzut chiar pe final, cu 1,32%, la 11,25 lei.

BRD a înregistrat anul trecut un profit net de 465,2 milioane lei (109,7 milioane euro), în scădere cu 7%, după standardele româneşti de contabilitate, şi provizioane cu 18% mai mici, de 1,289 miliarde lei (304 milioane euro).

"Rezultatele BRD au fost sub media aşteptărilor analiştilor, dar impactul este marginal deoarece inves-titorii mici au o influenţă redusă, iar cei instituţionali acumulează pentru un orizont lung de timp în jurul preţului de 11 lei/acţiune", a afirmat Necula.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 43,8 milioane lei (10,1 milioa-ne euro), valoare cu 54% peste rulajul şedinţei precedente, de 28,4 milioane lei (6,5 milioane euro).

Acţiunile SIF Oltenia şi titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 9,2 milioane lei şi, respectiv, 8,5 milioane lei. Cotaţia titlurilor SIF Oltenia a avansat cu 1,34%, la 1,434 lei, iar acţiunile Fondului Proprietatea au crescut nesemnificativ, cu 0,1%, la 0,5265 lei.

"Cred că trendul ascendent mai poa-te continua doar dacă vom vedea rezultate foarte bune şi randamente mari ale dividendelor. Totuşi, cred că vom vedea marcări de profit agresive acolo unde aşteptările investitorilor vor fi înşelate. Per total, este posibil să ne apropiem de o zonă de vârf, iar de acum înainte trebuie foarte mare atenţie la noile investiţii. În câteva luni, probabil, vom asista la o revenire în prim plan a problemelor din Europa şi atunci vom vedea corecţii pe toate pieţele, inclusiv în România", a mai spus brokerul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. bai mincinosilor, ce ascensiuni, care ???, ca bursa este in cadere libera, valori la actiuni de acum 1 (UNA) luna de zile, nu mai vrajiti investitorii, daca este in crestere 3-4 zile, in urmatoarea zi sau a doua scade mai jos decat in urma cu 5-6 zile, lasati naibi minciunile ce, v-ati mascut cu ele in "sange" ?.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb