BVB Indicii şi rulajul, pe un trend descendent

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 iunie 2017

Indicii şi rulajul, pe un trend descendent

Titlurile "Fondul Proprietatea", cele mai lichide

Piaţa Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în şedinţa de tranzacţionare de ieri, un volum de tranzacţionare de 58,64 milioane de lei (12,84 milioane euro), mai mic decât cel de miercuri (15,44 milioane euro), în contextul în care opt dintre indicii bursieri au încheiat în depreciere.

Domnul Gabriel Rotaru, trader în cadrul companiei de brokeraj "Intercapital Invest", ne-a transmis: "În şedinţa de astăzi (ieri, n.r.), indicele BET a continuat corecţia pentru a treia zi. Una dintre cele mai importante scăderi a vizat titlurile Transgaz, ca urmare a apariţiei comunicatului cu privire la impactul distribuirii de dividende din rezervele companiei. În comunicat nu au fost furnizate date clare cu posibilitatea distribuiţiei unui dividend suplimentar, fiind menţionat necesarul de investiţii pe următorii trei ani. Tot astăzi (ieri, n.r.), din cauza intrării în ex-dividend, acţiunile Nuclearelectrica au scăzut cu mai mult de 4 procente. Printre câştigătoare, puţine la număr, ar fi de menţionat BRD - Groupe Societe Generale, în creştere cu 2,17%, banca plasându-se pe locul secund în topul lichidităţii pieţei principale, cu rulaj de 8,5 milioane de lei, primul loc fiind ocupat de Fondul Proprietatea, unde valoarea schimburilor a atins 14 milioane de lei".

Aşadar, pe piaţa "regular", clasamentul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), care au închis ziua la preţul de 0,92 lei/unitate, în urcare cu 0,44%.

Acţiunile "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD) au crescut la 13,18 lei/unitate.

Tot ieri, au fost schimbate titluri "Banca Transilvania" (TLV) de 5,68 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 2,885 lei/unitate, în depreciere cu 0,52%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor "Digi Communications N.V." (DIGI), cu un rulaj de 4,19 milioane de lei. Cotaţia DIGI a crescut cu 0,25%, la preţul de 40,1 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate două tranzacţii.

Cea mai importantă dintre acestea, de 4,29 milioane lei, a fost realizată cu titluri BRD, la preţul unitar de 13 lei.

A mai fost încheiat un transfer "deal" cu titluri "Farmaceutica Remedia" (RMAH), de 3,9 milioane de lei, la preţul de 0,223 lei/acţiune.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide douăsprezece acţiuni, a coborât cu 0,15%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 34 de acţiuni de la BVB, a înregistrat o scădere de 0,16%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus "Fondul Proprietatea", s-a apreciat cu 0,36%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 0,09%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a înregistrat o depreciere de 0,32%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Uztel" (UZT): +12,61%

2. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): +10,62%

3. "Teraplast" (TRP): +4,44%

4. "BRD - Groupe Societe Generale " (BRD): +2,17%

5. "SIF Moldova" (SIF2): +1,82%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Petrolexportimport" (PEI): -9,23%

2. "Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO): -8,57%

3. "Mecanica Fină" (MECE): -8,25%

4. "Nuclearelectrica" (SNN): -4,14%

5. "OIL Terminal" (OIL): -3,7%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb