BVB Investitorii s-au bătut pentru acţiunile din sectorul financiar - bancar

Rodica Orjanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 martie 2004

Interesul investitorilor pentru achiziţionare acţiunilor cotate la BVB a fost ridicat în şedinţa bursieră de ieri. Lichiditatea a crescut, fiind încheiate tranzacţii în valoare de 99,43 miliarde de lei. Brokerii susţin că sesiunea a fost dominată de cum-părători, care au preferat în mare parte acţiunile societăţilor din domeniul financiar (bănci şi SIF-uri). Valoarea transferurilor realizate ieri cu acţiunile celor două bănci a totalizat 21,2 miliarde de lei, iar cu titlurile SIF au fost realizate tranzacţii de 40,9 miliarde de lei, cu o pondere de aproape jumătate din totalul pieţei.

Acţiunile SIF s-au aflat în atenţia investitorilor, preţurile lor ridicîndu-se cu peste 1%. Excepţie au făcut acţiunile SIF "Muntenia", al căror preţ a scă-zut ieri pînă la 3.800 lei/acţiune, cu 9,5% faţă de nivelul anterior. Brokerii au considerat normală reducerea preţului acţiunilor SIF "Muntenia", ieri fiind prima zi în care titlurile cum-pă-rate nu au mai dat dreptul la dividend.

Pentru şedinţa de astăzi brokeri estimează că tendinţa generalizată de creştere a cotaţiilor se va menţine, multe dintre acţiunile cotate fiind înainte de data de referinţă pentru acordarea dividendelor.

"Banca Română pentru Dezvoltare"

Cursul acţiunilor BRD s-a în-scris ieri pe un trend ascendent. Pe fondul ordinelor mari de cum-părare, preţul acţiunilor a crescut pînă la 27.000 lei/ac-ţiune. Ultima tranzacţie a fost realizată la 26.900 lei/acţiune, cu 2,3% peste nivelul de joi. Brokerii susţin că în şedinţa de ieri au dominat cumpărătorii. Ei cred că tendinţa de creştere a preţului titlurilor BRD se va menţine şi în şedinţa de astăzi, investitorii aşteptînd noi informaţii cu privire la rezultatele societăţii pentru 2003.

"Antibiotice" Iaşi

Cotaţia acţiunilor ATB a urmat ieri tendinţa ascendentă a pieţei. Brokerii susţin că inves-titorii au preferat acţiunile producătorului de medicamente pe de o parte datorită politicii de dividend adoptate în ultimii ani, iar pe de altă parte de atractivitatea domeniului de activitate al companiei. Pe fondul cererii ridicate, preţul acţiunilor ATB a crescut pînă la 2.950 lei/acţiune (+5,4%), valoarea la care a fost realizată şi ultima tranzac-ţie.

"Impact" Bucureşti

Lichiditatea acţiunilor "Impact" a crescut, pe parcursul şedinţei de ieri fiind transferate 2,5 miliaone de titluri. Cursul acţiunilor IMP a crescut pînă la 5.900 lei/acţiune, iar ultima tranzacţie a fost realizată la 5.800 lei/acţiune, cu 0,8% pes-te nivelul de miercuri. Pe parcursul sesiunii de ieri a fost realizată o tranzacţie specială cu acţiunile IMP, preţul negociat fiind cel practicat pe piaţa principală, de 5.800 lei/acţiune. Bro-kerii susţin că preţul titlurilor IMP ar putea să scadă în şedinţele următoare. Ei cred că o parte dintre acţionari, care sînt obligaţi să subscrie la noua majorare de capital nu au suficiente fonduri, fiind nevoiţi să-şi vîn-dă din acţiuni. Ei nu exclud însă posibilitatea ca tendinţa uşoa-ră de creştere să se men-ţină în situaţia în care vor fi şi cumpărători pentru titlurile IMP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb