BVB Investitorii sînt atraşi de acţiunile "Petrolexportimport" Bucureşti

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 mai 2006

Valoarea totală a transferurilor perfectate ieri pe piaţa bursieră s-a ridicat la 14,6 milioane RON. Brokerii apreciază că lichiditatea primei şedinţe a acestei săptămîni a fost bună, luînd în considerare absenţa de la tranzacţionare a celor cinci titluri SIF aşteptate de-abia joi în piaţă (cu excepţia SIF1 "Banat Crişana" şi SIF5 "Oltenia"). Cei doi indici bursieri au înregistrat uşoare corecţii: indicele BET a pierdut -0,59%, în timp ce BET-C s-a redus cu -0,47%.

Cel mai lichid emitent al şedinţei a fost "Banca Transilvania". Valoarea totală a transferurilor cu acţiuni TLV s-a cifrat la 6,6 milioane RON, pe fondul unui rulaj de 4,6 milioane titluri. Cursul a urcat în prima parte a zilei pînă la 1,47 RON/acţiune, însă nu a existat susţinere la cumpărare şi ultima tranzacţie a fost perfectată la preţul de 1,45 RON/titlu. Marcel Murgoci, broker în cadrul "Estinvest" Focşani, ne-a declarat: "Era de aşteptat ca investitorii să aibă o reacţie puternică la rezultatele financiare publicate de emitent la finele săptămînii trecute". Banca a obţinut un profit de 27,3 milioane RON pe primele trei luni ale acestui an, reprezentînd 27% din întreg profitul pe anul 2005.

Acţiunile celuilalt emitent de seamă din sectorul bancar, "BRD-GSG", au fost transferate pentru mai mult de 1,1 milioane RON. Preţul de referinţă la finele zilei pentru o acţiune BRD a fost de 17,2 RON.

O oscilaţie puternică a înregis-trat şi cotaţia titlurilor "Rompetrol Rafinare", (simbol RRC), ca urmare a estimării unor rezultate pentru anul 2006 inferioare celor obţinute la finele anului trecut. Intrarea vînzătorilor pe piaţă s-a făcut simţită încă de la deschiderea şedinţei, cînd preţul a coborît pînă la 0,0940 RON. La nivelul preţului de închidere, de 0,0943 RON, titlurile RRC înregistrează o depreciere a cotaţiei cu 4,07%. Titlurile "SNP Petrom" au fost implicate în 388 de transferuri care s-au cifrat la 1,8 milioane RON. Cotaţia acţiunilor SNP nu a suferit modificări, preţul de referinţă fiind similar celui din şedinţa de vineri (0,5650 RON/titlu).

"Petrolexportimport" Bucureşti

Ordinele de cumpărare pentru acţiuni PEI au dominat piaţa încă de la deschidere, iar cotaţia a cunoscut o apreciere puternică, ultimul transfer cu acţiuni PEI fiind perfectat la 199,9 RON/acţiune (+14,2%). Creşterea s-a datorat faptului că societatea "Petrolexportimport" a anunţat că va acorda întreg profitul pe 2005 sub formă de dividende. Cei care deţin în portofoliu titluri PEI vor primi pentru o acţiune dividende în valoare de 31,75 RON, reprezentînd circa 16% din preţul de piaţă al aces-teia. Societatea "Petrolexportimport" a distribuit trei ani consecutiv întreg profitul obţinut sub formă de dividende.

"Oţelinox" Tîrgovişte

Cea mai puternică depreciere a suferit-o cotaţia titlurilor INX, care a pierdut în şedinţa de ieri -9,52%. Cu acţiunile INX a fost încheiat un singur transfer care a implicat un pachet de 500 de titluri. La finalul şedintei, preţul de referinţă a fost de 0,5650 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb