BVB Lichiditate record, de aproape 170 milioane de euro

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 august 2016

Lichiditate record, de aproape 170 milioane de euro

Piaţa, dominată de oferta publică de obligaţiuni pentru populaţie derulată de Ministerul Finanţelor

Au fost tranzacţionate titluri de stat de 165 milioane euro

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în şedinţa de ieri, un volum record de tranzacţionare, de 753,51 milioane de lei (169,15 milioane euro), datorat, în principal, raportării închiderii ofertei de titluri de stat Fidelis, ediţia Centenar, ofertă derulată de Ministerul Finanţelor Publice.

Astfel, au fost tranzacţionate titluri de stat în valoare de 735,26 milioane lei, la preţul unitar de 100 lei.

Domnul Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: "Au fost tranzacţionate astăzi (ieri, n.r.) titluri de stat în valoare de peste 700 de milioane de lei, fiind vorba de închiderea ofertei iniţiate de către Ministerul de Finanţe, ediţia Centenar. Aşadar, lichiditatea foarte bună se datorează acestui fapt: raportarea în piaţă a închiderii de ofertă de titluri de stat cu scadenţa în august 2018".

Raportul zilnic realizat de compania de brokeraj Prime Transaction subliniază: "Indicii pieţei locale au avut scăderi pe linie, cea mai mare chiar în cazul indicelui de referinţă BET, -0,83%. Cea mai mare companie listată, OMV Petrom (SNP), a avut şi cea mai mare contribuţie la scăderea indicelui, cu un minus de 1,92% înregistrat pe parcursul zilei (de ieri, n.r.). Alte acţiuni cu evoluţii slabe au fost cele ale BRD - Groupe Societe Generale (BRD), -1,55%, şi ale Fondului Proprietatea (FP), -1,04%. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost una record, 169 milioane de euro, însă cea mai mare parte a acesteia, 165 milioane (de euro, n.r.), a fost reprezentată de oferta publică de obligaţiuni pentru populaţie derulată de Ministerul Finanţelor".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Electrica" (EL), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 6,53 milioane de lei. Cotaţia EL a urcat cu 0,15%, preţul de închidere fiind de 13,24 lei/unitate.

Titlurile "Banca Transilvania" (TLV) au coborât cu 0,44%, la 2,27 lei/unitate, în urma unui rulaj de 4,13 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) de 1,86 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 22,9 lei/unitate, în scădere cu 0,65%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor SNP, cu un rulaj de 0,54 milioane de lei. Ultimul preţ al transferurilor cu acţiuni SNP a fost de 0,255 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" nu au fost consemnate tranzacţii.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 0,76%, iar indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,59%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 0,75%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a scăzut cu 0,47%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb