BVB Lichiditate slabă a titlurilor FP

SIMONA ADAM
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 iulie 2011

Lichiditate slabă a titlurilor FP

Marcel Murgoci: Un transfer de 50-60 milioane de acţiuni FP este mulţumitor

Schimburile înregistrate, vineri, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), au totalizat 19,7 milioane de lei (4,6 milioane de euro), tranzacţiile cu acţiuni cumulând 14,8 milioane lei (3,4 milioane de euro).

Singurul indice care a scăzut în şedinţa bursieră de vineri a fost indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece companii listate, depreciindu-se cu 0,33% la 5.490 puncte.

Indicele BET-C, care arată evoluţia preţurilor tuturor companiilor listate pe piaţa reglemetată BVB, a crescut cu 0,2%, ajungând la 3.318 puncte. Indicele BET-FI care indică evoluţia acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi ale "Fondului Proprietatea" (FP) a crescut cu 0,31% la 22.621 puncte.

Indicele BET- NG, al companiilor din sectorul de energie şi utilităţi, a înregistrat, vineri, o creştere de 0,36%, ajungând la 774 puncte.

Marcel Murgoci, director operaţiuni la "Estinvest", apreciază lichiditatea tranzacţiilor din şedinţa bursieră de vineri ca fiind "destul de slabă".

Cotaţia "Fondul Proprietatea" (simbol FP) a înregistrat, vineri, o scădere de 0,84%, la 0,5305 lei/titlu, pe fondul unui rulaj de 7,9 milioane de lei în 319 de tranzacţii. Marcel Murgoci este de părere că titlurile FP au o lichiditate slabă, justificată, în parte, de faptul că investitorii au realizat tranzacţii speciale cu acţiuni FP, în săptămânile anterioare, iar acum probabil că aceştia "au luat o pauză". Domnia sa a adăugat că, probabil, în septembrie, interesul investitorilor se va relua. Domnia sa apreciază că un transfer zilnic de 50-60 milioane de acţiuni FP reprezintă un nivel mulţumitor.

Titlurile "Erste Group Bank AG" (simbol EBS) s-au clasat, pe locul al doilea în topul lichidităţii, încheind şedinţa la preţul de 153 lei/acţiune, pe fondul unui rulaj de aproape 3,4 milioane lei. În total, au fost schimbate 22,8 mii acţiuni EBS, la preţuri cuprinse între 149 lei şi 153,7 lei/titlu. Marcel Murgoci este de părere că prezenţa titlurilor EBS în topul celor mai lichide din şedinţa BVB de vineri este justificată şi de cele trei tranzacţii speciale. Valoarea acestora a fost de 2,29 milioane lei, cu preţuri cuprinse între 152,25 lei şi 153,5 lei/titlu.

Marcel Murgoci ne-a declarat: "Trebuie să ne îngrijoreze absenţa SIF-urilor". Potrivit domniei sale, explicaţia este aceea că interesul investitorilor s-a orientat spre acţiunile cu o volatilitate ridicată.

Locul al treilea în topul lichidităţilor a fost ocupat de titlurile "Oltchim" (OLT), înregistrând o creştere de 2,35% la 1,741 lei/titlu, cu preţuri cuprinse între 1,5 lei şi 1,815 lei/unitate, în şedinţa bursieră de vineri. De la începutul anului, titlurile OLT au crescut cu circa 757%.

Cel mai mult s-au scumpit, vineri, "CMCM SA Constanţa " (simbol CMCM) cu 14,93%, la 0,1324 lei/titlu.

Cel mai mult s-au ieftinit, vineri, acţiunile "Electroputere" (simbol EPT), cu 4,17 % la 0,0690 lei/titlu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb