BVB Lipsă totală de interes pe Bursă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 aprilie 2005

Brokerii consideră că acţiunile de pe Bursă sînt şi în acest moment destul de scumpe şi din acest motiv interesul cumpărătorilor este foarte scăzut. Ieri cumpărătorii şi-au făcut apariţia abia spre finalul şedinţei. Valoarea tranzacţiilor perfectate cu acţiunile listate pe BVB a însumat cu puţin peste 200 miliarde lei, nivel apreciat de brokeri ca fiind în limitele normale.

Investitorii par să nu fi fost impresionaţi de obiectivele de investiţii pentru următorii ani prezentate de conducerea "Petrom" şi nici de estimările privind rezultate financiare bune. Ca urmare, preţul titlurilor SNP a scăzut cu 2,78% faţă de nivelul din ziua precedentă, preţul la închiderea şedinţei fiind de 3.500 lei/acţiune.

Anunţul de răscumpărare a acţiunilor de la OMV, venit din partea conducerii "Rompetrol Rafinare" Constanţa, era considerat de brokeri ca fiind favorabil acţiunilor RRC, însă din păcate nu a fost aşa. Acţiunile "Rompetrol Rafinare" au înregis-trat o scădere foarte mare, respectiv cu 7% faţă de şedinţa anterioară. La închiderea sesiu-nii bursiere preţul a fost de 916 lei/acţiune, la o valoare ce a depăşit 20 miliarde lei.

Brokerii sînt de părere că, în general, ieri piaţa a fost foarte volatilă. În timp ce în Ungaria, de exemplu, piaţa bursieră îşi revine datorită condiţiilor macroeconomice favorabile, în ţara noastră investitorii şi-au pierdut interesul, lucru reliefat de volumul şi valoarea mică de tranzacţionare.

Indicii bursieri au înregistrat scăderi faţă de şedinţa anterioa-ră, cea mai mare reducere a avut-o indicele BET, respectiv de 2,08%.

În şedinţa de ieri, s-a trans-ferat un număr de 72 obligaţi-uni, în valoare totală de peste 400 milioane lei, la un preţ cu 6% mai mare decît principalul.

"Banca Transilvania"

Cu acţiunile băncii s-au realizat transferuri care au depăşit 30 miliarde lei, reprezentînd pes-te 40% din totalul primei categorii. Preţul la închiderea şedinţei de tranzacţionare a fost de 13.800 lei/acţiune, cu 0,7% mai mic decît cel din şedinţa anterioară. Lichiditatea titlurilor TLV a fost ieri ridicată atît ca volum tranzacţionat (peste 2 milioane acţiuni), cît şi ca valoare. Volatilitatea ridicată de pe piaţă a făcut ca preţul acţiunilor să fluctueze între 13.700 şi 14.000 lei/acţiune. La jumătatea şedin-ţei cotaţia a atins maximul zilei, după care spre final s-au transferat două pachete cu cîte un număr identic de acţiuni, res-pectiv de 100.000, la preţul de închidere al şedinţei.

SIF "Oltenia" Craiova

Preţul acţiunilor SIF 5 a avut o volatilitate mare, fluctuînd în cadrul şedinţei de ieri între valorile de 11.500 şi 12.000 lei/acţiune. Aceeaşi evoluţie ca cea a acţiunilor TLV, au avut-o şi titlurile SIF 5. Astfel, la ju-mătatea şedinţei s-a efectuat o tranzacţie cu un pachet de 50.000 acţiuni la preţul de 11.800 lei/acţiune, iar spre finalul sesiunii bursiere au fost tranzacţionate două pachete cu cîte 50.000 acţiuni fiecare, la preţul de 11.500 lei/acţiune. La închiderea şedinţei, cotaţia s-a situat la 11.800 lei/acţiune, în scădere cu 1,7% faţă de şedinţa anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb