BVB  Marcel Murgoci, Estinvest Focşani: "Evoluţia Bursei, în ton cu pieţele externe"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 februarie 2016

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în depreciere, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mare decât în ziua precedentă, de 66,2 milioane de lei (14,74 milioane de euro).

Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: "Evoluţia BVB în şedinţa de astăzi (ieri, n.r.) a fost în ton cu ceea ce s-a întâmplat pe pieţele externe, indicii încheind ziua în teritoriu negativ.(...) Scăderile din cele două zile (luni şi marţi, n.r.) nu au fost atât de mari ca cele înregistrate pe pieţele externe, dar să nu uităm faptul că nici atunci când acestea evoluau pozitiv, creşterile nu aveau aceeaşi amplitudine pe bursa autohtonă. În mod evident, putem aprecia că avem de-a face cu un trend descendent".

În ceea ce priveşte volumul de tranzacţionare, raportul zilnic realizat de firma de brokeraj Prime Transaction arată: "Lichiditatea a crescut simţitor, până la 14,2 milioane de euro pe piaţa de acţiuni şi circa 550.000 de euro pe cea de certificate. Cele mai tranzacţionate acţiuni au fost cele ale Fondului Proprietatea (FP) şi cele ale Electrica (EL), fiecare cu valori totale de circa 5 milioane de euro".

Aşadar, pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Electrica" (EL), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 22,06 milioane de lei. Cotaţia EL a stagnat, ultimul preţ fiind de 11,4 lei/unitate.

Titlurile "Fondul Proprietatea" (FP) s-au depreciat cu 0,4%, la 0,74 lei/unitate, în urma unui rulaj de 11,6 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "BRD - Groupe Société Générale" (BRD) de 4,23 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 10,08 lei/unitate, în coborâre cu 1,18%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Banca Transilvania" (TLV), cu un rulaj de 4,06 milioane de lei. Cotaţia TLV a scăzut cu 2,22%, ultimul preţ fiind de 2,2 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost consemnate, în total, patru tranzacţii. Una dintre acestea, de 14,06 milioane lei, a fost realizată cu titluri "Fondul Proprietatea" (FP). Pachetul de 19 milioane de acţiuni tranzacţionate ieri reprezintă 0,12% din companie.

De asemenea, au fost înregistrate două transferuri cu titluri "Banca Transilvania" (TLV), însumând 1,32 milioane de lei.

A mai fost consemnat un "deal" cu acţiuni "Electrica" (EL), de 0,57 milioane lei.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 1,05%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 1,11%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 1,67%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 1,24%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 1,69%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb