BVB Marcel Murgoci, Estinvest Focşani: "O şedinţă cu o lichiditate mult mai bună decât în zilele anterioare"

S.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 august 2016

Marcel Murgoci, Estinvest Focşani: "O şedinţă cu o lichiditate mult mai bună decât în zilele anterioare"

Rulajul a crescut la 9,4 milioane de euro, pe fondul deprecierii indicilor

Volumele de tranzacţionare mai mari se datorează publicării rezultatelor financiare

Opt dintre indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare de 42,11 milioane de lei (9,44 milioane euro), mai mare decât marţi (3,9 milioane euro).

Domnul Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: "Am remarcat astăzi (ieri, n.r.) o lichiditate mult mai bună decât în zilele anterioare, de aproximativ 9 milioane de euro, peste media anului curent, generată în primul rând de acţiunile TLV, Transelectrica, BRD, chiar şi Albalact, emitenţi pe care am văzut volume destul de importante. Cred că a fost o şedinţă într-adevăr benefică din punctul de vedere al lichidităţii. Aceste volume de tranzacţionare, nu neobişnuite, ci cu mult mai bune decât în zilele anterioare se datorează rezultatelor financiare, în cazul BRD-ului deja afişate, în cazul celorlalţi emitenţi care urmează a fi publicate în săptămâna aceasta, respectiv în săptămâna următoare, pe 16 august. Aşadar, vom avea două zile «de foc», vineri şi marţi, când vor fi publicate date financiare importante. Această lichiditate crescută e de bun augur pentru piaţă şi vom vedea dacă datele financiare confirmă încrederea investitorilor în aceşti emitenţi".

Tot în şedinţa de ieri a fost înregistrată o vânzare specială la ordin ("pofav") cu titluri "Upruc Făgăraş", de 3,85 milioane de lei, încheiată la preţul unitar de 8,99 lei. Domnul Murgoci a precizat: "Este vorba de o vânzare specială la ordin derulată de mai mult timp şi care s-a concretizat astăzi (ieri, n.r.). Un parchet de 428.620 de acţiuni deţinute de către SIF Transilvania la Upruc Făgăraş a fost vândut integral prin această operaţiune". Pachetul tranzacţionat prin această operaţiune reprezintă 32,3% din capitalul social al societăţii.

De asemenea, domnul Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct în cadrul Tradeville, a punctat: "Majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti au încheiat ziua în teritoriu negativ, pe fondul unor evoluţii uşor negative din pieţele vest-europene. Indicele BET a pierdut 0,69% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -1,6% (BET-NG) şi +0,28% (BET-FI). Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa reglementată a fost de 7,48 milioane euro, peste media de 6,83 milioane euro înregistrată de la începutul anului. Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Stirom S.A. (STIB) cu +11,86%, pe fondul unui volum care a fost sub valoarea medie înregistrată pentru acest titlu în ultima jumătate de an, în timp ce din cadrul indicelui BET preţul titlurilor Bursa de Valori Bucureşti S.A. (BVB) a avut cea mai bună evoluţie (+2,37%), în condiţiile în care volumele tranzacţionate au fost semnificativ peste media ultimelor şase luni (cel mai probabil în anticiparea rezultatelor financiare de mâine). Cea mai mare scădere pe piaţă reglementată au înregistrat-o astăzi (ieri, n.r.) acţiunile Farmaceutica Remedia S.A. (RMAH) cu -5,1%, pe fondul unui volum modest în termeni absoluţi, dar mult peste media ultimului semestru. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile OMV Petrom S.A. (SNP, -3,6%), pe fondul unor rezultate trimestriale dezamăgitoare, valorile pe piaţa regular fiind uşor sub media ultimelor şase luni pentru acest simbol."

Aşadar, pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 9,7 milioane de lei. Cotaţia TLV a urcat cu 1,7%, preţul de închidere fiind de 2,395 lei/unitate.

Titlurile "Transelectrica" (TEL) au coborât cu 0,34%, la 29,5 lei/unitate, în urma unui rulaj de 6,2 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD) de 5,13 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 10,42 lei/unitate, în scădere cu 2,62%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Romgaz" (SNG), cu un rulaj de 2,06 milioane de lei. Cotaţia SNG s-a depreciat cu 1,08%, ultimul preţ fiind de 22,9 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate două tranzacţii, însumând 5,64 milioane lei, care au fost realizate cu titluri "Transgaz" (TGN), la preţul unitar de 282 lei, cotaţia emitentului scăzând cu 1,05%.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,69%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 0,57%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,28%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb