BVB / MARCEL MURGOCI (ESTINVEST FOCŞANI): "Scăderi generalizate ale indicilor, determinate de evoluţia descendentă a pieţelor externe"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 ianuarie 2016

"Deal" de 14,3 milioane de lei cu titluri FP

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în coborâre, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mare decât în ziua anterioară, de 87,36 milioane de lei (19,25 milioane de euro).

Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: "Indicii bursieri au înregistrat astăzi (ieri, n.r.) scăderi generalizate. În cursul şedinţei de tranzacţionare a existat sentimentul că investitorii au preferat să vândă, pentru a reintra pe piaţă în zilele următoare. Cauza scăderilor a constituit-o situaţia pieţelor externe, care au avut o evoluţie descendentă de la începutul acestui an, mai ales ieri (miercuri, n.r.), când preţul petrolului a coborât foarte mult".

În ceea ce priveşte lichiditatea înregistrată, domnul Murgoci a precizat: "Volumul de tranzacţionare a fost unul destul de bun faţă de şedinţele anterioare, fiind susţinut şi de transferurile de tip «deal». Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide de pe Bursă, FP detaşându-se de concurenţi inclusiv pe piaţa «deal»".

Aşadar, pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 29,35 milioane de lei. Cotaţia FP a scăzut cu 3,44%, la 0,729 lei/unitate.

Titlurile " BRD - Groupe Société Générale" (BRD) au coborât cu 2,78%, la 10,5 lei/unitate, în urma unui rulaj de 5,65 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Banca Transilvania" (TLV) de 4,32 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 2,25 lei/unitate, în depreciere cu 1,53%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Transgaz" (TGN), cu un rulaj de 4,22 milioane de lei. Cotaţia TGN a scăzut cu 3,35%, ultimul preţ fiind de 260 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost consemnate, în total, cinci tranzacţii. Una dintre acestea, de 14,3 milioane lei, au fost realizate cu titluri "Fondul Proprietatea" (FP), la un preţ de 0,715 lei/acţiune, în coborâre cu 5,3% faţă de referinţă. Cele 20 de milioane de acţiuni tranzacţionate reprezintă 0,17% din companie.

De asemenea, au fost înregistrate două transferuri cu titluri "Electrica" (EL), însumând aproape 9 milioane de lei, în depreciere cu 0,33%, la preţul de 11,94 lei/acţiune.

A mai fost consemnat un "deal" cu acţiuni "BRD - Groupe Société Générale" (BRD), de 1,96 milioane lei.

Nu în ultimul rând, a fost realizat un transfer cu titluri "Banca Transilvania" (TLV), în valoare de 0,41 milioane de lei, la un preţ de 2,24 lei/unitate, în scădere cu 1,97%.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 2,41%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 2,37%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 2,69%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 2,36%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a scăzut cu 2,32%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb