BVB Marcel Murgoci: "Investitorii au fost debusolaţi de măsurile de guvernare anunţate"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 iulie 2017

Marcel Murgoci: "Investitorii au fost debusolaţi de măsurile de guvernare anunţate"

Indicii au crescut uşor, pe un rulaj de 16,5 milioane euro

Piaţa a încheiat în teritoriul pozitiv ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, opt dintre indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) înregistrând aprecieri uşoare, în contextul în care a fost înregistrat un volum de peste 75,2 milioane de lei (16,52 milioane euro), mai mic decât cel de joi (113 milioane de lei).

Domnul Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest Focşani", ne-a declarat: "Valoarea tranzacţionată astăzi (vineri, n.r.) este mai mare decât media acestui an, pe fondul evoluţiei uşor crescătoare a indicilor bursieri.(...) Şedinta a început promiţător, indicele BET având valoarea de peste 8000 de puncte, dar odată cu trecerea timpului, a căzut sub 7900 de puncte. Ca valoare tranzacţionată, remarc schimburile cu acţiuni Romgaz, BRD şi Fondul Proprietatea. De asemenea, au fost realizate şi tranzacţii «deal», trei dintre acestea cu acţiuni BRD.(...) Investitorii au fost probabil puţin debusolaţi vizavi de ceea ce s-a întâmplat în ziua de ieri (joi, n.r.) şi aşteptau noi informaţii cu privire la cauzele care au determinat evoluţia negativă - mă refer aici în primul rând la planul de măsuri de guvernare anunţat de noul Cabinet. În zilele următoare se va vedea clar dacă piaţa îşi va reveni la valorile înregistrate înainte de această semi-criză sau dacă scăderea se va accentua, pe fondul apariţiei unor evenimente negative. Deocamdată, astăzi (vineri, n.r.) piaţa a fost în aşteptare".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Romgaz" (SNG), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 18,42 milioane de lei. Cotaţia SNG a urcat cu 0,33%, la preţul de 30,75 lei/unitate.

Acţiunile "Banca Transilvania" (TLV) au coborât cu 0,92%, la 2,685 lei/unitate, în urma unui rulaj de 11,74 milioane de lei.

Tot vineri, au fost schimbate titluri "Transgaz" (TGN) de 10,08 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 358 lei/unitate, în apreciere cu 1,13%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), cu un rulaj de 9,7 milioane de lei. Cotaţia emitentului a scăzut cu 0,44%, la preţul de 13,48 lei/unitate.

Lichiditatea a fost sprijinită vineri şi de încheierea unui număr de patru tranzacţii.

Trei dintre acestea, însumând 4,9 milioane lei, au fost realizate cu titluri BRD, la preţul unitar de 13,6 lei, cotaţia BRD crescând cu 0,44%.

A mai fost realizat un transfer "deal" cu titluri "Transelectrica" (TEL), de 0,27 milioane de lei, la preţul de 27,35 lei/acţiune.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide douăsprezece acţiuni, a stagnat, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 34 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,06%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus "Fondul Proprietatea", s-a apreciat cu 0,53%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,1%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,67%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Prefab" (PREH):: +10%

2. "Electroargeş" (ELGS): +8,87%

3. "Impact Developer & Contractor" (IMP): +5%

4. "Bermas" (BRM): +4,9%

5."Mecanica Ceahlău " (MECF): +4,65%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Casa de Bucovina-Club de munte " (BCM): -5,95%

2. "OMV Petrom" (SNP): -5,74%

3. "Socep" (SOCP): -2,9%

4. "OMV Petrom" (SNP): -2,58%

5. "Antibiotice" (ATB): 1,45%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb