BVB Nicio emoţie în aşteptarea raportului de ţară

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 septembrie 2006

Şedinţa bursieră de ieri a adus o temperare a creşterii înregistrate de cotaţiile acţiunilor SIF şi, în general, scăderi uşoare ale celorlalte titluri cotate. Piaţa nu a fost deloc panicată în aşteptarea raportului de ţară pentru că toţi operatorii şi investitorii se aşteptau ca acesta să confirme integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, ceea ce s-a şi întîmplat.

Indicele BET FI care urmăreşte evoluţia preţurilor aces-tor acţiuni a scăzut ieri cu -1,6%, în condiţiile în care valoarea tranzacţiilor cu acţiunile SIF a depăşit 30 milioa-ne de lei, mai mică însă cu -7% decît cea din şedinţa precedentă.

Totuşi, subliniază Adrian Ceuca, de la SSIF "Broker", scăderea de ieri a cotaţiilor SIF a fost mai mică decît creşterile din precedentele două şedinţe, care cumulate s-au ridicat la 6,3%. Domnia sa este de părere că s-ar putea petrece o situaţie similară celei de la acceptarea ţării noastre în NATO, cînd piaţa a scăzut substanţial, pentru că deja integrase ştirea. Acum s-ar putea întîmpla la fel pentru că piaţa a asimilat demult ştirea integrării în UE. "Cumpărăm pe zvon şi vindem pe ştire", afirmă Adrian Ceuca. Ca urmare, scăderea de ieri a cotaţiilor SIF ar putea continua şi în primele minute ale şedinţei de astăzi, estimează domnul Ceuca.

Acţiunile petroliere au înregistrat stagnări ale variaţiei cotaţiilor. Pare că pentru titlurile "Rompetrol Rafinare" (simbol RRC) este un cumpărător care susţine preţul la 0,09 lei/acţiune, în timp ce SNP "Petrom" este sprijinit de un vînzător care nu lasă cotaţia să depăşească 0,5 - 0,55 lei/acţiune.

Aproape jumătate (46%) din acţiunile RRC tranzacţionate ieri au fost transferate printr-o singură tranzacţie cu 11 milioane de acţiuni la preţul de 0,09 lei/acţiune.

Pentru ambele titluri petroliere au rămas în piaţă, la închiderea şedinţei, ordine de cumpărare mari: 5 milioane de acţiuni SNP la 0,54 lei/acţiune şi pentru RRC un ordin "ascuns" (care nu menţionează cantitatea cerută) la 0,09 lei/acţiune.

În topul "Celor mai active titluri" stabilit ieri de BVB figurează şi acţiunea "Amonil" (simbol AMO). În cursul şedinţei au fost transferate două pachete importante cu acţiuni AMO: unul de 1 milion de titluri şi cel de-al doilea de 2.470.300 acţiuni, cotaţia medie fiind de 0,0665 lei/acţiune.

Celelalte titluri cotate la BVB au înregistrat, în general, scăderi, după cum reflectă indicii bursieri care le urmăresc evoluţia. Indicele BET al celor mai lichide zece titluri cotate a scăzut uşor cu -0,2%, în timp ce indicele BET C al tuturor acţiunilor cotate a scăzut cu -0,24%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb