Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în depreciere, în contextul în care a fost înregistrată, din nou, o lichiditate foarte mică faţă de media zilnică anuală, de numai 11,54 milioane de lei (2,6 milioane de euro).
Nicu Grigoraş, director departament tranzacţionare şi front office al Intercapital Invest, ne-a declarat: "Şedinţele cu lichiditate foarte scăzută continuă la BVB, volumul schimburilor de astăzi (ieri, n.r.) fiind de doar 11,54 milioane de lei. Starea de aşteptare a fost constanta zilei, nu doar pe piaţa locală, ci şi pe pieţele europene. În lipsa unui trend foarte bine definit şi a unor ştiri care să mişte preţurile, volumele au fost scăzute astăzi (n.r. ieri) pe toate pieţele. O posibilă cauză a lipsei de volatilitate ar putea fi şi lipsa tranzacţiilor pe cele mai mari pieţe de acţiuni, bursele americane fiind închise (în SUA a fost Labour Day, n.r.).
În acest moment, investitorii sunt în aşteptarea unor ştiri care să mişte piaţa într-o direcţie mai clară. Astfel de ştiri ar putea veni în şedinţele următoare, când putem să asistăm la o revenire a scăderilor şi o continuare a trendului descendent. O eventuală retestare a nivelelor de minim înregistrate în ultima săptămâna din august ar putea fi posibilă în săptămânile viitoare".
Topul lichidităţii a fost condus, ieri, de acţiunile "Romgaz" (SNG), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 1,95 milioane de lei. Cotaţia SNG a scăzut cu 0,32%, la 30,9 lei/unitate.
Titlurile "BRD - Groupe Société Générale" (BRD) s-au apreciat cu 1,32%, la 10,76 lei/unitate, în urma unui rulaj de 0,65 milioane de lei.
Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Transgaz" (TGN) de 0,64 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 260 lei/unitate, în stagnare.
Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Banca Transilvania" (TLV), cu un rulaj de 0,5 milioane de lei. Cotaţia TLV a scăzut cu 0,83%, ultimul preţ fiind de 2,27 lei/unitate.
Pe piaţa "deal" a fost realizată o tranzacţie cu acţiuni " BRD - Groupe Société Générale" (BRD), în valoare de 4,82 milioane de lei, la un preţ de 10,66 lei/unitate, în urcare cu 0,38% faţă de referinţă.
Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,22%, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,19%.
Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,3%.
Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,18%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a depreciat şi el cu 0,05%.
1. Da, asteptam stiri
(mesaj trimis de Ioan în data de 08.09.2015, 06:50)
Intradevar asteptam stiri pozitive cum ar fi anchetarea de catre DNA a celor care fac tranzactii pe bursa cu 32 de actiuni la SIF 3 si cu 10 actiuni la SIF 2 si SIF 5 manevrand scaderea fortata a cotatiile. ASF nu exista numai pentru a incasa bani.