Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri mixt, cu variaţii relativ mici, pe fondul unei lichidităţi de 50,82 milioane de lei (11,51 milioane de euro), însă doar 3,9 milioane de euro au reprezentat tranzacţii cu acţiuni. Din totalul lichidităţii, 7,37 milioane euro sunt din vânzarea de obligaţiuni.
Domnul Nicu Grigoraş, director Tranzacţionare şi Front Office, Analist Investment Banking în cadrul firmei de brokeraj Intercapital, ne-a declarat că "starea de incertitudine continuă, indicii calculaţi de BVB rămânând într-un trend lateral chiar dacă pieţele externe au avut evoluţii pozitive în ultimele 2-3 săptămâni".
Totodată, directorul Intercapital apreciază că "lipsa de reacţie a pieţei interne raportată la evoluţia pieţelor de capital dezvoltate este de înţeles". "Cotaţiile interne nu au reacţionat la scăderi şi era firesc ca până la un moment dat să nu reacţioneze nici la creşteri. Doar dacă pieţele externe extind pentru încă câteva săptămâni trendul ascendent vom vedea o reacţie a cotaţiilor de la BVB. În acest context, din păcate lichiditatea medie zilnică a scăzut semnificativ în ultimele săptămâni/luni şi va rămâne la nivele scăzute până la iniţierea unui trend mai clar de evoluţie a pieţei", ne-a mai spus acesta.
"În acest moment, investitorii urmăresc cu foarte mult interes raportările marilor companii americane care publică rezultatele financiare aferente primelor nouă luni ale anului în curs. Vor urma raportările companiilor din zona Euro şi ulterior raportările companiilor listate la BVB. Aceste raportări, dar şi ştirile macro referitoare în special la economia Chinei şi momentul în care FED (Banca Centrală a SUA) intenţionează să crească dobânda vor fi, probabil, principalele aspecte care vor influenţa trendul pieţei până la finalul anului 2015", a explicat Nicu Grigoraş.
Topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Electrica" (EL), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 3,45 milioane de lei. Cotaţia EL a scăzut cu 0,34%, la 11,8 lei/unitate.
Titlurile "Fondul Proprietatea" (FP) au crescut cu 0,51%, la 0,79 lei/unitate, în urma unui rulaj de 3,41 milioane de lei.
Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) de peste 3,26 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 30,3 lei/unitate, în scădere cu 1,3%.
Pe piaţa "deal" au fost înregistrate patru tranzacţii: una cu acţiuni EL în valoare de 1,61 milioane de lei, două cu acţiuni "Banca Transilvania" (TLV) în valoare de 1,08 milioane lei, iar alta cu titluri emise de BVB, în valoare de 309.000 lei.
Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut uşor cu 0,08%, la fel ca şi BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB.
Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat uşor, cu 0,04%.
Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut uşor cu 0,01%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a scăzut uşor, cu 0,01%.