BVB Nicu Grigoraş: "Scăderile din debutul şedinţei, cauzate de evoluţia indicilor americani"

SIMONA ADAM
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 iulie 2011

Nicu Grigoraş: "Scăderile din debutul şedinţei, cauzate de evoluţia indicilor americani"

Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece companii listate, a crescut cu 0,02%, ajungând la circa 5.365 puncte, în şedinţa bursieră de ieri. Indicele BET - FI, care indică evoluţia acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare şi ale "Fondului Proprietatea", a crescut cu 0,05% la aproape 21.653 puncte.

Singurii indici care s-au depreciat, în timpul şedinţei bursiere de ieri, au fost indicele BET-NG (al companiilor din sectorul de energie şi utilităţi), cu 1,2% la 750,5 puncte şi indicele BET-C (care reflectă evoluţia preţurilor tuturor companiilor listate la BVB), cu 0,1% la 3.226 puncte.

Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest" este de părere că minimele şedinţei de ieri au fost consemnate în prima parte a şedinţei de tranzacţionare, ulterior, indicii reuşind să recupereze din scăderi.

Domnia sa a adăugat: "(...) închiderea s-a facut pe plus, însă foarte aproape de zona zero". Nicu Grigoraş a mai adăugat: "Scăderile din debutul şedinţei au venit ca urmare a evoluţiei puternic descendente a indicilor americani, scăderi pe care pieţele europene, inclusiv cea autohtonă, nu le-au contabilizat, pentru că au venit pe finalul şedinţei din SUA". Indicii bursieri au reuşit, însă, să închidă şedinţa pozitiv, pe fondul stabilizării cotaţiilor pe pieţele externe din şedinţa bursieră de ieri, potrivit domniei sale.

Nicu Grigoraş: "Lichiditatea pieţei rămâne relativ redusă"

Nicu Grigoraş este de părere că lichiditatea pieţei rămâne relativ redusă, titlurile FP monopolizând şi şedinţa de ieri "cu peste 52% din rulajul zilnic realizat pe acţiuni de la cota BVB".

Titlurile "Fondul Proprietatea" au încheiat şedinţa la 0,515lei/titlu, pe fondul unui rulaj de 17,4 milioane de lei. Cotaţia titlurilor a oscilat între 0,5075 lei şi 0,5175 lei/unitate. Trei tranzacţii deal au fost încheiate, ieri la 0,514 lei/titlu, în valoare de 2,72 milioane lei.

Titlurile "SIF Oltenia" (SIF5), au înregistrat o scădere cu 0,52% la 1,332 lei/titlu, faţă de şedinţa precedentă, pe fondul unei lichidităţi de 2,83 milioane lei.

Nicu Grigoraş ne-a declarat că deşi SIF-urile au pierdut mult din lichiditate după listarea FP, acestea au avut, ieri, volume de tranzacţionare peste media ultimelor şedinţe, însă mult sub volumele din primele luni ale anului. Domnia sa a afirmat că dacă tendinţa de creştere a volumelor va continua, iar aceasta va fi urmată de evoluţia pozitivă a preţului în şedinţele următoare, "investitorii pot spera la începutul unui nou trend de creştere". Aprecierile indicilor autohtoni nu pot apărea, însă, decât în contextul unei evoluţii pozitive a pieţelor financiare internaţionale, potrivit domniei sale.

Titlurile "SIF Moldova" (SIF2) au încheiat şedinţa bursieră de ieri la preţul de 1,186 lei/acţiune, cu 1,58% sub şedinţa precedentă, pe fondul unei lichidităţi de aproape 1,24 milioane lei.

Acţionarii (cu deţineri de peste 5% din capitalul social al fiecărei SIF) au cerut convocarea de Adunări Generale Ordinare (AGOA) la toate cele cinci SIF-uri ca să împuternicească administratorii să solicite, la rândul lor, AGA la BCR, pentru listarea băncii la Bursa de Valori Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb