Reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti încă nu au decis dacă vor participa la privatizarea Bursei de Valori din Sofia.
Potrivit unor surse din piaţă, BVB ar dori să cumpere acţiuni la Bursa din Sofia însă Bursa din Bulgaria se pare că ar fi interesată de investitori mai puternici.
BVB a raportat, marţi, că deţine 5% din acţiunile nou înfiinţatei Bursei de Valori Chişinău.
În bugetul de anul trecut, BVB avea alocată o sumă de 5 milioane de euro pentru a cumpăra participaţii la alte burse.
Ministerul bulgar de Finanţe a cerut, săptămâna trecută, Agenţiei pentru controlul privatizării să pregătească şi să organizeze privatizarea Bursei de Valori de la Sofia şi a Depozitarului Central.
Procedura implică vânzarea către un investitor strategic a unui pachet de 50,042% din acţiunile Bulgarian Stock Exchange - Sofia AD şi a 43,7% din acţiunile Depozitarului Central. În plus, Bursa de Valori de la Sofia deţine la rândul său un pachet de 6,61% din acţiunile Depozitarului Central. În concluzie, cumpărătorul va prelua participaţii mai mari de 50% la ambele companii.
Agenţia pentru controlul privatizării va începe prin selectarea unui consultant cu experienţă internaţională şi apoi va anunţa public o depunere de oferte.
Cerinţele pentru posibilii cumpărători sunt: o cifră medie de afaceri lunară de cel puţin două miliarde de euro pe piaţa spot a instrumentelor de capital pe care au operat între lunile ianuarie 2010 şi decembrie 2011, sau o medie lunară de cel puţin 20 de milioane de contracte derivative pe pieţele pe care operează.
De asemenea, un guvern sau o altă autoritate locală sau centrală nu trebuie să deţină, direct sau indirect, o participaţie mai mare de 50% din potenţialul cumpărător. În plus, ofertanţii trebuie să îndeplinească o serie de criterii pentru dezvoltarea celor două companii şi a infrastructurii pe piaţa de capital din Bulgaria.
• BVB susţine piaţa de capital din Moldova
Prin suportul tehnic acordat Bursei de Valori Chişinău (BVC) se doreşte dezvoltarea pieţei de capital din Republica Moldova, susţin reprezentanţii BVB.
Bursa de Valori Bucureşti a permis BVC să utilizeze sistemul electronic de tranzacţionare Arena, dezvoltat de BVB, în schimbul unui pachet de 5% din acţiunile sale.
Pe lângă BVB, în acţionariatul BVC se mai numără şase companii, iar 50% din capitalul bursei este împărţit de două societăţi de brokeraj, potrivit conducerii Bursei de Valori Chişinău.
La sfârşitul lunii februarie, Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) din Republica Moldova a acordat licenţa de funcţionare noii Burse de Valori din Chişinău, pentru desfăşurarea activităţii bursiere pe piaţa valorilor mobiliare, ca activitate de bază, precum şi a activităţilor conexe de clearing şi de consulting, pe un termen de 5 ani.
Bursa de Valori din Chişinău a efectuat, în luna octombrie a anului trecut, o emisiune de acţiuni de fondare în sumă de 1,5 milioane de lei.
BVC este a doua bursă cu sferă de activitate pe piaţa valorilor mobiliare, după Bursa de Valori a Moldovei (BVM) care a fost fondată în luna decembrie 1994 de 34 participanţi profesionişti la piaţa valorilor mobiliare.
Primele negocieri la bursă au avut loc la 26 iunie 1995, considerată "ziua de naştere" a Bursei de Valori a Moldovei.
În 17 ani de activitate, la BVM au fost tranzacţionate 704 milioane de acţiuni, volumul tranzacţiilor ridicându-se la 5 miliarde 777 milioane de lei sau 523 milioane de dolari SUA, potrivit presei locale. Recordul istoric privind numărul de acţiuni licitate într-un an a fost atins în 2004, când au fost tranzacţionate la bursă peste 87 milioane de acţiuni, iar cea mai îaltă valoare a tranzacţiilor a fost atinsă în 2007, respectiv 1 miliard 233 milioane de lei.
Potrivit reprezentanţilor CNPF, cele două burse îşi vor desfăşura activitatea în paralel, BVM obţinând prelungirea licenţei, pentru încă cinci ani, pe 14 noiembrie anul trecut.
• BVB se gândea la un comision pentru tranzacţiile de la Bursa din Chişinău
Valentin Ionescu, fostul director general al BVB, a povestit, ieri, care erau discuţiile legate de participarea Bursei de Valori Bucureşti la înfiinţarea unei noi Burse la Chişinău, în timpul mandatului său.
"Bursa de Valori din Chişinău, care urma să fie înfiinţată, avea nevoie de asistenţa noastră şi am agreat, în timpul mandatului meu, ca BVB să ofere sistemul informatic ARENA, în schimbul a 5% din acţiunile operatorului de piaţă", a declarat domnul Ionescu, adăugând: "Era clar că profitul nu avea să fie unul imediat şi nici unul foarte mare. Ne gândeam, atunci, să obţinem un comision mic pentru tranzacţiile care urmau să se facă acolo. Nu ştiu care sunt discuţiile actuale legate de acest subiect".
Potrivit domniei sale, Bursa din Sofia este însă mult mai atractivă. Valentin Ionescu consideră că BVB are bani să participe la privatizarea bursei din Bulgaria. În opinia sa, se putea face o Bursă comună România-Bulgaria, pentru că oricum investitorii ne pun în acelaşi coş.
1. Prea mult
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2012, 00:39)
Va rugam frumos, mai slabiti-ne cu opinia Dlui. Valentin Ionescu.Pierdem vremea cu totii.L-am vazut la lucru.Acum ii sta mai bine.Are si el nevoie de vreo 10 sabatic-years.Si eventual ajutor social.
2. E mai bine asa decat cu capul plecat
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2012, 06:49)
Sau D-nul Anghel merge dupa zicala "capul plecat sabia nu-l taie" . E bine sa ne uitam in jur, dar sa si cumparam ceva, cat mai putem.