BVB nu vrea să mai suspende acţiunile de la tranzacţionare în ziua AGA

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 aprilie 2014

Bursa de Valori Bucureşti doreşte eliminarea suspendării obligatorii a tranzacţionarii în data desfaşurării Adunărilor Generale ale Acţionarilor emitenţilor, potrivit unui document care conţine propuneri de modificare a Codului Bursei.

BVB arată că măsurile vizate au ca scop creşterea vizibilităţii emitenţilor, a lichidităţii şi, astfel, trecerea la statutul de piaţă emergentă.

BVB mai doreşte eliminarea celor două zile fără tranzacţii înainte de începerea tranzacţionarii drepturilor şi introducerea posibilităţii de a primi rapoarte curente în timpul şedinţei de tranzacţionare.

Măsura suspendării tranzacţionării în timpul Adunărilor Generale a fost motivată, la momentul adoptării sale, cu faptul că este un eveniment semnificativ şi că trebuie lăsat un răgaz întregii pieţe ca să asimileze în mod egal informaţia privind deciziile de acolo.

Există o serie de cutume ale pieţei doborâte de un "suflu înnoitor", deşi normele corespunzătoare au fost adoptate, la vremea lor, sub raţiuni temeinice.

Astăzi, ni se spune că acele motive sunt false şi că pe alte pieţe există o altă practică. Este de presupus că mâine le vom modifca pentru că, pe alte pieţe, există, din nou, o altă practică.

Este de reamintit că practicile pe diversele pieţe nu sunt uniforme, astfel că, în sistemul prin care ne luăm după unul şi după altul, vom putea avea mereu alte proceduri, după cum bate vântul în acţionariatul Bursei.

Mai putem menţiona, în sensul acesta, regulile privitoare la achiziţia de acţiuni de către staff-ul Bursei, adoptate cu doar câţiva ani mai înainte, sub justificarea evitării conflictului de interese şi pentru ca să limiteze posibilitatea utilizării informaţiilor confidenţiale.

Astăzi, vedem că întreaga piaţă este de acord că aceste măsuri sunt absurde.

Un subiect similar îl reprezintă intrarea Bursei la propria cotă, care era interzisă în vechile legislaţii, atât în cea românească, cât şi în cele străine. Dar, în urma mişcării de consolidare a platformelor internaţionale de tranzacţionare şi a listărilor la propria cotă, operaţiunea a fost legalizată şi pare să nu mai fie criticabilă.

În realitate, listarea la propria cotă generează o situaţie paradoxală, în care indicatorii fundamentali ai instituţiei pieţei sunt permanent contrazişi de cotaţie.

Bursa a mai propus şi introducerea unui nou tip de activitate de piaţă, prin conceptul de Market Maker al Emitentului, care, potrivit reprezentanţilor Bursei, poate contribui, în baza unui parteneriat cu emitentul, la îmbunătăţirea valorii tranzacţionate cu respectivele acţiuni.

BVB mai anunţă că propune aplicarea unor modele de tranzacţionare diferite (tranzacţionare continuă sau licitaţie), în funcţie de o serie de criterii de eligibilitate pentru respectivele acţiuni (lichiditate, criterii aplicate emitenţilor, etc). Acţiunile nelichide pot rămâne în starea de tranzacţionare continuă dacă emitentul adoptă măsuri menite să crească lichiditatea, în prima instanţă prin prisma unui market Maker, arată BVB.

Propunerile BVB trebuie avizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Schimbarile pentru transformarea BVB in piata emergenta continua

    foarte bine

    cred ca acum intram in normalitate, aceste masuri aliniata bursa romaneasca la modul de functionare al burselor mature 

    Este hilar. Avem cateva societati cotate "lichide", asa de putine ca le putem considera neglijabile. Si nici ele nu se dezvolta pe baza atragerii de resurse prin intermediul pietei de capital. Adica cel mai important efect al pietei de capital nu exista. Deci, noi schimbam orice, la suprafata, doar doar sa nu ne gandim la fundamentul institutiilor, sa treaca timpul si sa mearga banii, sa nu cumva sa fie pus in pericol sistemul bancar, care oricum nu este cu nimic folositor nici dezvoltarii nici consumului, in ultimii 4 ani si in viitorii 4 ani. Domnule, dar parca nu mai avem [...] (ma scuzati), sau le avem dar nu mai au sange-n ele. Pai de ce D-zeu ne strofocam atat cu modificarea reglementarilor de suprafata, care nu au nici o importanta pentru investitori? Sau au, dar doar pentru cei care sunt acum, nu pentru cei care erau inainte sau pentru cei care ar putea fi investitori? Doar reducerea impozitului pe venitul de capital, a taxelor si impozitelor societatilor care-si atrag resurse prin piata de capital, pot sa dinamizeze bursele de valori si segmentul acesta ca atare. Restul sunt diversiuni politice. Si sa stiti ca avem oameni foarte bine pregatiti in domeniu, romani, care au lucrat in domeniu in ultimii 22 de ani si care au castigat din asta si care pot intr-adevar sa puna punctul pe "i". Sa fim cinsititi, ne place doar sa barfim, sa ne caciulim, sa ne prefacem ca avem si noi o piata de capital "care nu se poate dezvolta" pentru ca nu vor "strainii". Dar nici noi nu prea vrem, din pacate...

    Acest tip de aliniere la bursele mature este ca si cum ai imbraca un copil in haine de adult ca sa para matur. Degeaba schimbam hainele, ca tot copil ramane (si inca unul usor debil). Mai intai are nevoie de dezvoltare care in traducere inseamna curatenie (vezi cazul bilteanu si dezastrul facut de el pe bursa, plus alte mizerii similar dar de amploare mult mai mica), reglementare eficace, o autoritate de supraveghere independenta (si nu aservita care sa faca jocurile de interese ale conducerilor unor emitenti si ale celor din spatele lor cum este cazul SIF-urilor - se vede clar efectul liberalizarii achizitiilor incrucisate la SIFs si al tolerarii abuzurilor unor conduceri), profesionista (si nu un pension pentru familiile si apropiatii politrucilor), transparenta din partea emitentilor si nu in ultimul rand mai multa marfa de calitate (emitenti noi si mai ales viabili). Fara toate aceste probleme rezolvate puteti schima cate tinute/haine vreti ca pruncul pe care il aveti tot prunc ramane (in zadar vopsiti gardul ca dincolo de el se vad foarte clar mizeria, abuzurile si saracia - pe scurt, jungla din spatele lui). Orice investitor isi doreste in primul rand un tratament corect, echitabil si protectie impotriva abuzurilor. Oferiti asa ceva?

    Avand in vedere modul si agresivitatea cu care bilteanu distruge increderea in piata de capital autohtona, autoritatile si ceilalti factori implicati au de ales intre bilteanu si investitori (piata) pentru ca nu mai este loc pentru toti. Fie tolereaza in continuare abuzurile (si implicit pe bilteanu) si atunci piata devine doar a grupurilor de interese pentru ca investitorii (aia putini care au mai ramas) pleaca si nu mai putem vorbi despre o piata de capital autohtona, deschisa, ci de una inchisa (inchidere implicita din lipsa de clienti) fie se opteaza pentru investitorii de buna credinta, onesti (adica pentru o piata functionala si atractiva) caz in care este necesara curatenia generala si implicit plecarea lui bilteanu (si a celor de teapa lui) la racoare alaturi de Dinel, Rusanu si altii care la vremea lor erau mai tari decat este bilteanu acum (de ex. Nastase). Asta este problema actuala la care trebuie dat raspunsul cat mai repede - cine pleaca - bilteanu sau investitorii? Restul, in situatia data, sunt doar vorbe si vise (iluzii)!

    1. toate SIF-urile la un loc au o capitalizare sub 1 mld euro, in timp ce doar SNP are capitalizare peste 5 mld euro

      la urma urmei avem atatea companii solide la BVB, pe SIF-uri intotdeauna au fost probleme, si inainte de Balteanu erau critici si nemultumiri la fel ca si acum 

      la SIF-uri e lucru romanesc, sa le luam asa cum sunt , sunt si SIF-urile bune pentru a face bani daca ne uitam la cresterile care au fost in anumite perioade 

      nu cred ca SIF-urile sau Balteanu sunt o probelema asa mare pentru bursa 

      strainii vin sa cumpere companii energetice solide, nu prea iau ei Sif- uri

      chiar asa cum sunt SIF-urile vor aduce multi bani speculatorilor 

      cei de la BVB sunt mici si se fac ca nu inteleg problemele [pietei ei vun modificarile care le pot face ei. cu grupurile de criminalitate economica nu pot lupta mai ales cand sunt sustinute de institutii ale statului.

    Se dau ban-uri pe acest site ?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb