BVB O nouă zi cu valori record la Bursă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 decembrie 2005

În penultima zi a anului curent, valoarea totală tranzacţionată la Bursă a înregistrat un nou record al ultimelor luni, cifrîndu-se la peste 115 milioane de RON. Indicele BET-FI a atins ieri un nou maxim istoric, atingînd nivelul de 47.346,37 puncte, în creştere cu 174,17% cumulat de la începutul anului. Indicii bursieri au avut evoluţii contrare ieri. La finele şedinţei bursiere indicele BET-FI a crescut cu 2,13%, în timp ce indicele BET a scăzut cu 0,2% comparativ cu nivelul din sesiunea bursieră anterioară.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat emitent a fost "Banca Transilvania", cu un rulaj de aproximativ 10 milioane de RON. Pe parcursul zilei, cotaţia acţiunilor TLV a urcat pînă la 1,25 RON/acţiune, ulterior însă aceasta s-a depreciat uşor pînă la 1,23 RON/acţiune, preţul fiind acelaşi ca cel anterior. "Banca Transilvania" a remis ieri un comunicat către Bursă prin care anunţa semnarea unui credit sindicalizat avînd ca angajatori mandataţi Banca Austria Creditanstalt AG şi Citibank NA. Valoarea tranzacţiei se cifrează la 75 milioane de euro, suma fiind acordată pe 5 ani, cu o dobîndă EURIBOR plus 1,25%.

La aceeaşi categorie, titlurile SNP "Petrom" au scăzut uşor. Cotaţia a crescut pînă la 0,4890 RON/acţiune în prima parte a zilei. Brokerii însă apreciază că la acest nivel de preţ nu a existat o susţinere la cumpărare, fapt pentru care la finalul şedinţei, cursul s-a situat la 0,4820 RON/acţiune, în scădere cu 0,8% faţă de cel anterior.

Aproximativ 70% din valoarea totală bursieră a fost perfectată cu titlurile SIF. SIF2 "Moldova" a subscris la majorarea capitalului social al emitentului "Aker" Brăila, cu un număr de 1,8 milioane de acţiuni în valoare nominală de 2,5 lei. Printr-un comunicat remis ieri Bursei, SIF3 "Transilvania" a anunţat că în data de 16 decembrie a achiziţionat 1,76 milioane de titluri TLV, în valoare de 2,18 milioane de RON. Cursul acţiunilor SNP a scăzut ieri şi pe fondul vînzării de către SIF5 "Oltenia" a unui pachet de 4,43 milioane de acţiuni, valoarea tranzacţiei depăşind 2 milioane de RON. Cea mai bună lichidate de la această categorie a fost ieri cea a SIF3, cu un volum de 18,5 milioane de acţiuni, în valoare de 39 milioane de RON. Cotaţia a atins maximul zilei de 2,14 RON/acţiune, scăzînd spre final la 2,11 RON/acţiune. Preţul de închidere a fost în creştere cu 1,4% comparativ cu cel anterior.

"Sicomed" Bucureşti

La categoria a doua, acţiunile "Sicomed" au închis ziua la acelaşi preţ cu cel precedent, respectiv de 1,37 RON/acţiune. Au fost tranzacţionate aproximativ 170.000 de titluri, în sumă de peste 232.000 de RON. Compania a anunţat încheierea unui contract de vînzare- cumpărare prin care a vîndut două imobile către firma "Pallady Business Park", în suprafaţă totală de 3.000 mp teren şi clădiri de aproximativ 300 mp. Preţul de vînzare se cifrează la peste 200.000 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb