BVB O tranzacţie de 28,6 milioane de lei cu obligaţiuni Transelectrica

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 noiembrie 2015

O tranzacţie de 28,6 milioane de lei cu obligaţiuni Transelectrica

Gabriel Rotaru, Intercapital Invest: "Rulajul general, menţinut la un nivel ridicat"

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, pe fondul unei lichidităţi de 68,35 milioane de lei (15,38 milioane de euro), dată în proporţie de 40% de un schimb cu obligaţiuni Transelectrica, în sumă de 28,6 milioane de lei (6,44 milioane de euro).

Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "Impulsionată de aprecierea burselor externe, piaţa locală revine uşor pe plus, ajutată în mare parte de creşterea acţiunilor BRD şi Romgaz. Dacă la BRD s-a înregistrat un nou maxim local, pentru SNG situaţia este total diferită, aici acţiunile urcând după ce în urmă cu o şedinţă punctau un nou minim istoric. Un alt maxim local a avut loc şi la Transelectrica, după o perioadă de două săptămâni de staţionare. Contrar tendinţei generale de apreciere, se află acţiunile OMV Petrom, care ating un nou minim pe parcursul zilei, depăşind pragul de 0,3000 lei".

Domnul Rotaru conchide: "Pe ansamblu putem spune că interesul investitorilor pare din ce în ce mai evident, iar un semnal în această privinţa constă în menţinerea rulajului general la un nivel ridicat".

Raportul zilnic realizat de firma de brokeraj Prime Transaction reliefează şi el transferul cu obligaţiuni TEL: "Valoarea totală a tranzacţiilor a crescut până la 15,4 milioane de euro, 6,4 milioane venind, însă, dintr-o tranzacţie cu obligaţiunile Transelectrica şi doar 8,7 milioane din tranzacţiile cu acţiuni".

Topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 15,95 milioane de lei. Cotaţia FP a crescut cu 0,49%, la 0,819 lei/unitate.

Titlurile "Romgaz" (SNG) s-au apreciat cu 1,96%, la 28,6 lei/unitate, în urma unui rulaj de 6,13 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "BRD - Groupe Société Générale" (BRD) de 3,6 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 12,4 lei/unitate, în urcare cu 2,31%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Banca Transilvania" (TLV), cu un rulaj de 3,34 milioane de lei. Cotaţia TLV s-a depreciat cu 0,19%, ultimul preţ fiind de 2,595 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" a fost consemnată o tranzacţie de 0,65 milioane de lei, realizată cu titluri TLV la preţul de închidere 2,605 lei/acţiune.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a urcat cu 0,4%, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a crescut cu 0,41%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,26%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a sporit cu 0,48%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,44%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb