BVB / OVIDIU DUMITRESCU, TRADEVILLE: "Scăderi uşoare, pe fondul vacanţei bursiere în America şi al referendumului grecesc"

ALEXANDRU COSTEA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 iulie 2015

"Scăderi uşoare, pe fondul vacanţei bursiere în America şi al referendumului grecesc"

Majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au închis "uşor în teritoriu negativ" şedinţa de vineri, pe fondul unui "week-end lung" în SUA şi a situaţiei create de apropierea referendumului din Grecia, ne-a transmis Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville.

Domnia sa ne-a declarat: "Am văzut deprecieri ale BET şi BET-XT puţin mai mari de 0,5% în timp ce BET-FI a suprins pozitiv cu o uşoară creştere, de 0,2%, pe fondul aprecierii acţiunilor SIF2 Moldova, SIF4 Muntenia şi SIF5 Oltenia. Indicele sectorial energetic (BET-NG) a avut astăzi performanţa cea mai slabă dintre indicii principali ai BVB, scăzând cu peste 1,5%, cel mai probabil datorită datei ex-dividend a Romgaz (SNG)".

Domnul Dumitrescu estima, vineri, că "este posibil ca luni (astăzi, n.r), după revenirea traderilor americani şi, mai ales, după aflarea rezultatului referendumului din Grecia, să vedem un nivel mai ridicat al volatilităţii şi, eventual, volume mai mari".

Per total, la BVB au fost realizate, vineri, tranzacţii de 26,43 milioane de lei (aproape 5,9 milioane de euro), sub jumătatea mediei anului curent, potrivit directorului general adjunct al Tradeville.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au înregistrat cele mai mari transferuri, în valoare totală de 4,67 milioane lei. Cotaţia TLV a urcat cu 0,14%, la 2,147 lei/unitate.

Tranzacţii importante au mai fost realizate şi cu acţiunile SNG, acestea ajungând la 3,68 milioane lei. Acţiunile SNG s-au depreciat cu 7,52%, la 33,71 lei/titlu.

Tranzacţiile cu acţiuni BRD pe pieţele "deal" şi "regular" au însumat 6,82 milioane de lei. Trei transferuri pe piaţa "deal" au avut loc cu titluri "BRD", în valoare de 3,3 milioane lei. Cotaţia BRD a crescut cu 0,18%, la 11,02 lei/titlu.

Tot vineri, au mai fost efectuate două transferuri de tip "deal": una cu 1 milion de titluri SIF1 Banat-Crişana, în valoare de 1,5 milioane de lei, iar alta cu 700.000 acţiuni Natura Quattuor Energia Holdings (SCPS), de 378.000 lei.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a închis în scădere cu 0,8%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,72%.

În schimb, indicele BET-FI, al SIF-urilor, s-a apreciat cu 0,23%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,69%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a consemnat o scădere de 0,11%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb