BVB Ovidiu Dumitrescu, "Tradeville":"Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni, mult sub media anului"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 octombrie 2017

Ovidiu Dumitrescu, "Tradeville":"Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni, mult sub media anului"

"OMV Petrom", cea mai bună evoluţie din BET

Şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii s-a remarcat prin oscilaţii reduse în ceea ce priveşte cotaţiile indicilor, volumul înregistrat fiind de 30,37 milioane de lei în condiţiile în care pe piaţa "deal" nu s-a realizat nicio tranzacţie.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville", a detaliat evoluţia de ieri a pieţei de capital autohtone: "Majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat ziua în scădere, în ciuda unei evoluţii pozitive la nivelul burselor din Germania şi în prima parte a şedinţei din SUA. Indicele BET a câştigat 0,01% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,33% (BET-NG) şi +0,05% (ROTX). Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa reglementată a fost de 6,34 milioane de euro, mult sub media de 10,8 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal, în afara indicelui BET, l-au înregistrat acţiunile Dafora S.A. (DAFR), cu +14,77%, în condiţiile tranzacţionării unui volum de aproape 1,14 milioane de acţiuni, în timp ce din cadrul indicelui BET preţul titlurilor OMV Petrom S.A. (SNP) a avut cea mai bună evoluţie (+1,05%), în condiţiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni aflat peste media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (ieri, n.r.) acţiunile Electrocontact S.A. (ECT), cu -14,86%, volumul tranzacţionat fiind, în termeni monetari, de sub 600 de lei. Din cadrul indicelui BET cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile BVB, -2,91%, pe fondul unui volum aflat peste media ultimelor şase luni".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Transgaz" (TGN), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 6,7 milioane de lei. Preţul de închidere al transferurilor cu titluri TGN a fost de 397 lei/unitate, în scădere cu 0,75%.

Acţiunile "SIF Moldova" (SIF2) au încheiat şedinţa de tranzacţionare în stagnare, la preţul de 1,19 lei/titlu, în urma unui rulaj de 4,8 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate titluri "Banca Transilvania" (TLV) de 3,8 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 2,235 lei/acţiune, în apreciere cu 0,9%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor "Romgaz" (SNG), cu un rulaj de 2,43 milioane de lei, cotaţia SNG terminând şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 31 de lei, în urma unei corecţii de 0,48%.

Titlurile SNP au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 0,29 lei/unitate, fiind transferate acţiuni în valoare de 2,4 milioane de lei.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 40 de acţiuni de la BVB, a înregistrat o corecţie de 0,02%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus "Fondul Proprietatea", s-a depreciat cu 0,08%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,05%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,21%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Dafora" (DAFR): +14,77%

2. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): +12,29%

3. "Electroputere" (EPT): +10,81%

4. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +3,22%

5. "Conted" (CNTE): +1,14%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Compania Energopetrol" (ENP): -14,86%

2. "Altur" (ALT): -7,89%

3. "Ves" (VESY): -6,54%

4. "Sinteza" (STZ): -5,56%

5. "Oltchim Rm. Vâlcea" (OLT): -4,57%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb