BVB Panică nefondată pe bursă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 martie 2005

Brokerii consideră că în prima parte a şedinţei de tranzacţionare preţurile au cunos-cut o oarecare revenire, după care au scăzut drastic. Panica creată în rîndul investitorilor a determinat reducerea generală a cotaţiilor la toate categoriile.

Pînă ieri, căderile preţurilor au fost pe volume normale de acţiuni, chiar sub medie. As-tăzi, însă, brokerii sunt de părere că au existat căderi mari ale cotaţiilor pe volume foarte mari. Panica a fost creată de ieşirea pe piaţa bursieră a micilor investitori. Aşteptările brokerilor nu sînt optimiste, aceştia se aş-teap-tă şi mîine la scăderi. La sfîrşitul şedinţei de tranzacţionare SSIF Broker are o poziţie deschisă la RRC, a cărei pierdere potenţială prin marcarea la piaţă reprezintă mai mult de 3 miliarde lei, se menţionează în-tr-un comunicat al societăţii. Începînd de ieri se desfăşoară oferta publică primară iniţială de vînzare a acţiuni emise de "Vrancart" Adjud, prin sistemul electronic de tranzacţionare Arena al BVB.

Indicele BET, care reprezintă evoluţia celor mai lichide zece societăţi listate la Bursă a scă-zut ieri cu 6,88% faţă de şedinţa anterioră. O scădere asemă-nă-toare a înregistrat-o şi indicele BET-FI care arată evoluţia cotaţiilor SIF-urilor.

BRD Groupe Société Géneréle

De la începutul şedinţei de tranzacţionare acţiunile BRD au început să scadă uşor, manifestînd o tendinţă de creştere în aceeaşi parte a şedinţei pînă la nivelul de 52.500 lei/acţiune. La jumătatea şedinţei preţul a scăzut, atingînd minimul zilei de 50.000 lei/acţiune. Spre finalul sesiunii bursiere de ieri, s-a transferat un pachet cu un număr de 418.000 acţiuni la preţul de 51.500 lei/acţiune, după care preţul a scăzut.

Banca Transilvania

Dacă la începutul şedinţei de tranzacţionare preţul acţiunilor TLV a crescut pînă la nivelul de 13.900 lei/acţiune, a urmat apoi o reducere uşoară la 13.600 lei/acţiune, preţ la care s-a perfectat o tranzacţie cu un număr de 150.000 acţiuni. La jumătatea şedinţei, preţul fiind descrescător, respectiv 13.300 lei/acţiune, s-a mai transferat un pachet cu 195.000 acţiuni. Spre sfîrşit preţul a crescut surprinzător, atingînd maximul zilei de 13.900lei/acţiune, scă-zînd apoi la nivelul de 12.900 lei, preţ la care s-a încheiat şedinţa de ieri. Cotaţia medie a acţiunilor a fost de 13.318 lei/ac-ţiune, mai mic cu 6,5% faţă de şedinţa anterioară. Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate cu titlurile TLV a depăşit 106,45 miliarde lei, respectiv ju-mătate din totalul primei categorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb