BVB Piaţa şi-a revenit - creşterile continuă!

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 septembrie 2005

Şedinţa de tranzacţionare de vineri a fost una agitată, caracterizată de revigorarea pieţei. Cotaţiile principalilor emitenţi listaţi s-au apreciat faţă de nivelul din ziua anterioară, fapt care a condus la creşterea indicilor bursieri. Astfel, indicele BET care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate a cres-cut cu 1,14% în timp ce indicele BET - Fi care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF s-a apreciat cu peste 2%. Cumpărătorii au intervenit în piaţă mult mai agresivi faţă de zilele precedente, tranzacţiile perfectîndu-se pe volume ridicate de titluri. Valoarea totală a transferurilor a fost de 37 milioane de RON, din care 2,4 milioane de RON au reprezentat tranzacţiile perfectate cu obligaţiuni corporative. Astfel, au fost transferate 914 obligaţiuni BRD, la acelaşi preţ ca principalul.

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost vineri "Banca Transilvania", cu un rulaj de peste 2,68 milioane de RON. Au fost tranzacţionate aproximativ trei milioane de titluri TLV, la un preţ situat între 0,9050 RON şi 0,9150 RON/acţiune. Cotaţia la finele şedinţei bursiere a fost cea maximă, în creştere cu 1,1% faţă de nivelul de joi. Interesul investitorilor a fost ridicat pentru acţiunile băncii, mai ales că o dată cu reluarea la tranzacţionare a emitentului au fost puse în circulaţie un număr mult mai mare de acţiuni, prin încărcarea acelora aferente ultimei majorări a capitalului social.

La aceeaşi categorie, cu titlurile băncii BRD au fost efectuate mai multe transferuri, cotaţia ajungînd la finele zilei la 11,9 RON/acţiune. Preţul de închidere a fost în scădere cu 0,8% faţă de cel anterior. Rulajul perfectat vineri cu peste 168.000 acţiuni BRD s-a cifrat la peste două milioane de RON.

La categoria SIF interesul a fost de asemenea foarte ridicat. Creşterile cotaţiilor au continuat, astfel că toate cele cinci societăţi de investiţii financiare au închis ziua pe creştere. Cea mai mare apreciere a înregistrat-o vineri cursul titlurilor SIF1 "Banat Crişana". Preţul la finele zilei de vineri a urcat pînă la maximul de 1,63 RON/acţiune, unde a şi închis, în creştere cu 3,8% faţă cel precedent. Cel mai mare rulaj realizat la această categorie s-a perfectat cu acţiunile SIF5 "Oltenia", cifrîndu-se la peste 8 milioane de RON, circa jumătate din valoarea totală realizată cu acţiunile SIF.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Unul dintre cei mai tranzacţionaţi emitenţi de la categoria a doua a fost vineri "Rompetrol Rafinare". Brokerii susţin că în a doua jumătate a zilei a fost plasat un ordin de cumpărare de 32 milioane de acţiuni la preţul de 0,1 RON/acţiune. Acesta a fost şi maximul zilei de vineri, însă spre final cotaţia a scăzut cu un pas pînă la 0,999 RON/acţiune, în creştere cu 4,1% faţă de preţul din ziua anterioară.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb