BVB Prime Transaction: "Băncile locale au fost din nou cele care au condus plutonul scăderilor"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 ianuarie 2016

Prime Transaction: "Băncile locale au fost din nou cele care au condus plutonul scăderilor"

Şapte dintre principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri depreciindu-se, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mare decât în ziua anterioară, de 26,52 milioane de lei (5,86 milioane de euro).

Raportul zilnic realizat de compania de brokeraj Prime Transaction arată: "Şedinţa bursieră de astăzi (ieri, n.r.) s-a încheiat cu majoritatea indicilor din nou în scădere, însă şi cu evoluţii pozitive pentru o parte a emitenţilor mari. Cea mai mare scădere a fost cea a indicelui BET, de -0,56%, băncile locale fiind din nou cele care au condus plutonul scăderilor. Acţiunile BRD Groupe Societe Generale (BRD) s-au depreciat cu 2,04%, iar cele ale Băncii Transilvania (TLV) cu 1,9%. Şi la capitolul creşteri s-a făcut remarcată tot o bancă, însă una străină, Erste Bank (EBS), cu +1,98%, urmată de aprecierea cu 1,04% a titlurilor Transelectrica (TEL)".

În ceea ce priveşte volumul de tranzacţionare, raportul citat menţionează: "Lichiditatea pieţei a crescut faţă de prima şedinţa a anului, rămânând însă la un nivel scăzut comparativ cu anii trecuţi. S-au tranzacţionat în total acţiuni în valoare de 4,3 milioane de euro, obligaţiuni de 1,1 milioane şi certificate de 435.000 de euro".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 5,08 milioane de lei. Cotaţia FP a crescut cu 0,5%, la 0,804 lei/unitate.

Titlurile "Banca Transilvania" (TLV) au scăzut la 2,325 lei/unitate, în urma unui rulaj de 3,3 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Electrica" (EL) de 1,9 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 12,08 lei/unitate, în apreciere cu 0,67%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Romgaz" (SNG), cu un rulaj de 1,73 milioane de lei. Cotaţia SNG a coborât cu 0,19%, ultimul preţ fiind de 26,65 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost consemnate, în total, două tranzacţii. Una dintre acestea, de 2,6 milioane de lei, a fost realizată cu titluri "OMV Petrom" (SNP) la un preţ de 0,2895 lei/acţiune, în scădere cu 0,69% faţă de referinţă.

De asemenea, a fost înregistrat un transfer cu titluri "Electrica" (EL), în valoare de 1,56 milioane de lei, în stagnare la preţul de 12 lei/unitate.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,49%, în timp ce indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,35%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,39%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,17%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb