BVB Prime Transaction: "Bursa a început săptămâna în forţă"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 decembrie 2015

Prime Transaction: "Bursa a început săptămâna în forţă"

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mare decât în ziua anterioară, de 43,14 milioane de lei (9,56 milioane de euro).

Raportul zilnic realizat de compania de brokeraj Prime Transaction arată: "Bursa a început în forţă săptămâna, cu creşteri mari pentru majoritatea indicilor. Indicele sectorului energetic, BET-NG, a crescut cu nu mai puţin de 1,74%, impulsionat în principal de evoluţia acţiunilor OMV Petrom (SNP), +3,43%, dar şi de titlurile Transgaz (TGN), cu +2,57% şi Transelectrica (TEL), +2,11%. Banca Transilvania (TLV) a mai recuperat la rândul sau din pierderile ultimelor zile, înregistrând un plus de 1,74%, cu care a ajuns la 2,34 lei pe acţiune".

În ceea ce priveşte volumul de tranzacţionare, raportul citat precizează: "Lichiditatea a fost puţin peste media acestui an, 8,3 milioane de euro pe piaţa de acţiuni, la care s-au adăugat 932.000 de euro pe cea de obligaţiuni şi circa 340.000 pe cea de de certificate".

Domnul Nicu Grigoraş, director departament tranzacţionare şi front office în cadrul Intrcapital Invest, ne-a declarat: "În şedinţa de astăzi (ieri, n.r.) indicele BET a înregistrat un avans de 1,47% pe o valorea tranzacţionată de aproximativ 4 milioane de euro. Lichiditatea continuă să fie la niveluri foarte scăzute unul din motivele dezinteresului investitorilor fiind probabil şi performanţele modeste ale pieţei locale din acest final de an.

În topul tranzacţiilor din punct de vedere al valorii au intrat astăzi (ieri, n.r.) titlurile SIF Oltenia (SIF5), Fondul Proprietatea (FP) şi Electrica (EL) cu tranzacţii totale de peste 21 milioane lei. SIF Oltenia (SIF5) a intrat astăzi în top trei tranzacţionare datorită unui tranzacţii speciale de tip DEAL în valoare de 13,04 mil de lei, tranzacţia care a implicat schimbul a 7,45 milioane de acţiuni la un preţ de 1,75 lei/acţiune.(...)

Pe plan extern, începerera ciclului de normalizare a politicii monetare a FED (banca centrală a SUA) încă creează multă volatilitate şi nehotărâre în rândul investitorilor. Majoritatea pieţelor sunt extrem de nehotărâte şi sunt foarte aproape să rateze raliul obişnuit de final de an".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 4,04 milioane de lei. Cotaţia FP a crescut cu 0,88%, la 0,807 lei/unitate.

Titlurile "Electrica" (EL) au urcat cu 0,17%, la 11,88 lei/unitate, în urma unui rulaj de 3,8 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Banca Transilvania" (TLV) de 2,48 milioane de lei.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "BRD - Groupe Société Générale" (BRD), cu un rulaj de 2 milioane de lei. Cotaţia BRD a stagnat, ultimul preţ fiind de 11,2 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost consemnate două tranzacţii. Una dintre acestea, de 13,03 milioane lei, a fost realizată cu titluri "SIF Oltenia" (SIF5), la un preţ de 1,75 lei/acţiune, în creştere cu 3,55% faţă de referinţă.

De asemenea, a fost înregistrat un transfer cu titluri BRD, în valoare de 0,4 milioane de lei.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a urcat cu 1,47%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a sporit cu 1,38%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,45%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 1,22%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,83%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb