BVB Prime Transaction: "Lichiditatea a continuat să crească"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 decembrie 2015

Prime Transaction: "Lichiditatea a continuat să crească"

Şase dintre indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mare decât în ziua anterioară, de 46,62 milioane de lei (10,36 milioane de euro).

Raportul zilnic întocmit de firma de brokeraj Prime Transaction arată: "Spre deosebire de zilele trecute, sectorul energetic a avut astăzi (ieri, n.r.) cea mai bună performanţă la BVB, cu o creştere de 0,27% a indicelui BET-NG. Creşterea a fost generată în principal de titlurile Transelectrica (TEL), +1,61%. Vedeta zilei nu a fost însă TEL, ci Erste Bank (EBS), cu o apreciere de 4,56%. Indicele de referinţă al pieţei, BET, a avut cea mai slabă performanţă, de -0,29%, afectat de o nouă scădere a cotaţiei BRD - Groupe Société Générale (BRD), cu 2,25%. Alte scăderi mari din indicele BET au fost cele ale acţiunilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), -2,44% şi Romgaz (SNG), -1,10%".

În ceea ce priveşte volumul de tranzacţionare, raportul citat precizează: "Lichiditatea a continuat să crească, valoarea tranzacţiilor cu acţiuni fiind de 9,9 milioane de euro, la care s-au adăugat 375.000 de euro în tranzacţii cu certificate".

Topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 14,58 milioane de lei. Cotaţia FP a urcat cu 0,13%, la 0,791 lei/unitate.

Titlurile "Banca Transilvania" (TLV) au stagnat la 2,38 lei/unitate, în urma unui rulaj de 4,35 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) de 2,73 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 27 lei/unitate.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "BRD - Groupe Société Générale" (BRD), cu un rulaj de 1,72 milioane de lei. Cotaţia BRD a scăzut, ultimul preţ fiind de 11,3 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost consemnate, în total, şase tranzacţii. Trei dintre acestea, însumând 13,98 milioane lei, au fost realizate cu titluri TLV, la un preţ de 2,36 lei/acţiune, în coborâre cu 0,84% faţă de referinţă.

De asemenea, au fost înregistrate două transferuri cu titluri SNG, în valoare de 2,12 milioane de lei, în depreciere cu 0,73%, la preţul de 27,1 lei/acţiune.

A mai fost consemnat un "deal" cu acţiuni BRD, de 0,57 milioane lei, la un preţ de 11,46 lei/acţiune, în scădere cu 0,87%.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 0,23%, iar indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,08%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 0,28%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a apreciat cu 0,16%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb