BVB Răzvan Raţ, BRK Financial Group: "Lichiditatea BVB, din nou în scădere"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 aprilie 2016

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în depreciere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare de 2,1 milioane euro.

Răzvan Raţ, trader în cadrul BRK Financial Group, ne-a declarat: "Indicii localii au început săptămâna pe scădere: indicele BET a închis azi (ieri, n.r.) în scădere cu 0,6% la 6.622 puncte, iar indicele BET-FI coboară cu 0,41% la 27.724 puncte. Lichiditatea BVB este din nou în scădere, doar 9,38 milioane lei faţă de şedinţa de vineri, când s-au realizat tranzacţii în valoare totală de 26 milioane lei. În topul celor mai lichide acţiuni avem titlurile SNG, cu un rulaj de 2,12 milioane lei, în scădere cu 0,57%, după ce vineri au scăzut cu 1,86% pe un rulaj de 2,67 milioane lei (cel mai probabil aceste corecţii se datorează apropierii datei de 20 aprilie, când expiră perioada de 6 luni în care Fondul Proprietarea nu a avut voie să vândă din deţinerea sa de acţiuni SNG), titlurile TLV, care se depreciază cu 0,37% pe un rulaj de 1,93 milioane lei, şi COTE, care scad cu 2,6% pe un rulaj de 0,77 milioane lei (o cădere de aproximativ 13% după anunţul statului privind majorarea de capital la 120,7 milioane lei, prin care Ministerul Energiei va aduce un aport în natură de circa 54,1 milioane lei la capitalul social). Acţiunile OMV Petrom au continuat evoluţia negativă şi au scăzut cu 1,9% pe un rulaj de 0,5 milioane lei, în ultima lună înregistrând o scădere de 6,9% din cauza vânzărilor realizate de Franklin Templeton Investment Funds şi fondul suveran al Norvegiei. Cotaţiile petrolului sunt în scădere de asemenea, la întâlnirea de la Doha marii producători de petrol ai OPEC şi din alte ţări neajungând la niciun acord privind îngheţarea producţiei din cauza neînţelegerilor dintre Arabia Saudită şi Iran".

Aşadar, pe piaţa "regular", clasamentul lichidităţii a fost condus de titlurile "Romgaz" (SNG). Preţul de închidere al schimburilor cu acţiuni SNG a fost de 26,25 lei/unitate.

Titlurile "Banca Transilvania" (TLV) s-au depreciat la 2,675 lei/unitate.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Conpet" (COTE) la preţul de 75 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" a fost înregistrată o tranzacţie de 0,26 milioane lei, cu titluri "Socep" (SOCP), la preţul de 0,22 lei/unitate, în apreciere cu 0,92%.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 0,6%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 0,64%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a scăzut cu 0,58%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb