Ultima şedinţă a săptămînii trecute a cunoscut cea mai mare valoare tranzacţionată din ultimele două luni, cu creşteri ale preţurilor acţiunilor la toate categoriile. Astfel, valoarea totală a însumat 458,37 miliarde de lei, din care peste 51 milioane de lei au reprezentat transferurile cu obligaţiuni. Au fost tranzacţionate nouă obligaţiuni Raiffeisen Bank, la un preţ cu 6% mai mare decît principalul.
Brokerii sînt de părere că această şedinţă a fost făcută în mare parte de titlurile SIF care au tras după ele şi celelalte acţiuni listate.
Indicii bursieri, la închiderea sesiunii bursiere, au fost pozitivi. Astfel, indicele BET care reflectă preţul acţiunilor celor mai lichide zece acţiuni s-a majorat cu 1,6%, în condiţiile în care cea mai mare creştere a fost cea a indicelui celor cinci societăţi de inves-tiţii financiare, BET - FI cu 2,62%. Cotaţiile SIF nu au înregistrat aceeaşi evoluţie pe tot parcursul şedinţei. După ce în prima parte a sesiunii bursiere, preţurile acestora au atins maximele zilei, a urmat o corecţie uşoară astfel încît spre final creşterile nu au fost la fel de mari ca în ziua precedentă. Totuşi, peste jumătate din rulajul bursier de vineri a fost realizat cu acţiuni SIF.
La prima categorie, s-au remarcat tranzacţiile efectuate cu acţiuni Banca Transilvania, cu o valoare totală de pes-te 51 miliarde de lei, reprezentînd jumătate din valoarea transferată la această categorie. Cotaţia la închiderea zilei a fost aceeaşi cu cea din şedinţa anterioară, respectiv de 7.650 lei/acţiune. Nici titlurile BRD nu au făcut excepţie de la regula impusă vineri la Bursă, res-pectiv cea de creştere. Cu acestea au fost realizate transferuri în sumă de peste 21 miliarde de lei, la un volum destul de mic de acţiuni tranzacţionate, iar preţul la închiderea zilei a fost în creştere cu 4,1% faţă de ziua anterioară.
La categoria a doua, interesul investitorilor a fost orientat către acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), cu care s-au efectuat transferuri însumînd 20 miliarde de lei. Cotaţia a înregistrat o volatilitate destul de scăzută vineri, după mai multe şedinţe consecutive de evoluţii modeste. La începutul şedinţei preţul a crescut o dată cu toată piaţa bursieră pînă la nivelul maxim al zilei de 936 lei/acţiune. Spre final acesta s-a încadrat pe o pantă descendentă, pînă la preţul de închidere al şedinţei de 906 lei/titlu, în creştere cu doar 0,7% faţă de ziua anter-ioară.
• "Petrom" Bucureşti
La prima categorie, una din cele mai mari creşteri ale cotaţiilor acţiunilor a fost înregistrată de Petrom Bucureşti (SNP). În cursul ultimei sesiuni bursiere de vineri, au fost transferate peste 10 milioane de acţiuni, în valoare totală ce a depăşit 35,5 miliarde de lei. La jumătatea zilei, a fost transferat cel mai mare pachet cu aproximativ 2 milioane de acţiuni SNP, la preţul maxim al zilei, de 3.590 lei/titlu. Preţul la închiderea şedinţei a fost de 3.540 lei/acţiune, în creştere cu 3,5% faţă de ziua anterioară.