Bursa de Valori Bucureşti a raportat un rezultat net la nouă luni de 9,33 milioane lei, reprezentând 94% din valoarea bugetată pentru întregul an, în urcare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu circa 71%, în timp ce profitul operaţional a ajuns la 8,83 milioane lei, marcând un avans de 145% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013.
Potrivit raportului trimestrial publicat astăzi, cifra de afaceri cumulată pe primele nouă luni a fost în sumă de 18,88 milioane lei, cu 39% mai mult faţă de anul trecut.
Rezultatele financiare pentru primele 9 luni ale anului 2014 urmăresc trendul ascendent al pieţei, care a beneficiat de o serie de măsuri de ordin structural şi operaţional care au fost implementate în ultimul an. Investiţiile în infrastructură şi proiecte de dezvoltare a pieţei au început să se concretizeze şi s-au tradus printr-o îmbunătăţire a activităţii de tranzacţionare. Valoarea totală a tranzacţiilor în perioada ianuarie - septembrie, inclusiv ofertele publice, a ajuns la 8 miliarde lei. Pentru piaţa reglementată de acţiuni, valoarea medie a tranzacţiilor a urcat cu 41% faţă de primele nouă luni ale anului 2013, la 41,05 milioane lei. La aceste cifre s-a adăugat valoarea tranzacţiilor derulate pe segmentul ofertelor publice, care a inclus oferta publică iniţială pentru Electrica (444 milioane euro), una dintre cele mai importante tranzacţii ale anului din Europe, potrivit studiului IPO Watch Europe realizat de PwC.
Trimestrul al treilea s-a încheiat cu un profit net de 3,69 mil. lei, sau 0,48 lei pe acţiune, de 3 ori peste cifra raportată în perioada similară a anului trecut şi cu 13% mai jos faţă de trimestrul al doilea al anului curent.
Profitul operaţional a atins un nivel de 2,94 mil. lei în trimestrul al treilea şi a înregistrat o creştere cu 181% comparativ cu perioada similară a anului 2013. Faţă de trimestrul precedent, când cea mai mare ofertă publică iniţială din istoria BVB a impulsionat veniturile, profitul operaţional a avut o tendinţă de scădere. Cheltuielile mai reduse au susţinut performanţa la nivel operaţional, fiind înregistrate diminuări cu peste 10% faţă de ambele perioade de comparaţie. BVB a generat o cifră de afaceri de 5,79 mil. lei în perioada iulie-septembrie 2014, în creştere cu 22% faţă de perioada similară a anului trecut. Excluzând ofertele publice, cifrele arată o stabilizare a valorii tranzacţiilor cu acţiuni faţă de trimestrul al doilea al anului, la 2,79 mld. lei, ceea ce face ca perioada de raportare să devină al doilea cel mai bun trimestru din ultimii 3 ani. Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor pe piaţa reglementată de acţiuni (exclusiv ofertele publice) a atins un nivel de 42 mil. lei şi a menţinut ritmul semnificativ de creştere cu două cifre faţă de anul 2013, marcând un avans de 32%. Potrivit BVB, Pieţele financiare au înregistrat o creştere a volatilităţii în luna iulie, în principal pe fondul intensificării riscurilor geopolitice, reapariţiei în prim-plan a problemelor cu care se confruntă unele bănci europene şi a incertitudinilor privind viitorul politicii monetare a Statelor Unite. Acest episod a fost însă doar temporar, percepţia investitorilor îmbunătăţindu-se. În lunile august şi septembrie, pieţele financiare au continuat să fie influenţate de aşteptările privind restricţionarea politicilor monetare în SUA, a semnalelor transmise de BCE, indicatorii macroeconomici şi rezultatele financiare trimestriale raportate de companii.
Sub influenţa pieţelor internaţionale, iulie a fost singura lună a trimestrului în care BET, indicele de referinţă al pieţei locale, a înregistrat un declin. Pentru întreaga perioadă analizată, BET a înregistrat un avans de 3,6%. Această evoluţie a fost strâns legată de listarea companiei Electrica şi de rezultatele financiare publicate de companii în sezonul de raportări. În plus, dobânzile bancare scăzute, influenţate de noile reduceri ale dobânzii de politică monetară până la minimul record de 3%, au determinat investitorii să acorde mai multă atenţie industriei de asset management şi pieţei de capital.
În ceea ce priveşte lichiditatea, valoarea tranzacţiilor pe piaţa de acţiuni, exclusiv ofertele publice, s-a stabilizat la 2,79 mld. lei, înregistrând astfel un declin cu 2% faţă de trimestrul precedent. Perioada analizată a devenit astfel al doilea cel mai bun trimestru din ultimii 3 ani. Faţă de perioada similară a anului precedent, valoarea tranzacţiilor s-a situat cu aproape 39% mai sus. Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor pe piaţa reglementată de acţiuni a atins un nivel de 42 mil. lei, cu 6% sub nivelul înregistrat în trimestrul al doilea, însă şi-a menţinut ritmul substanţial de creştere cu două cifre comparativ cu anul precedent (un plus de 32% faţă de cifra înregistrată în 2013).
În perioada analizată, tranzacţiile derulate pe segmentul ofertelor publice au inclus plasamentul privat pentru acţiunile Transelectrica (în valoare de 212,8 mil. lei) şi oferta publică de cumpărare derulată de Biofarm pentru un pachet de acţiuni proprii, în valoare de 33,4 mil. lei.Tranzacţiile cu instrumente financiare cu venit fix (titluri de stat şi obligaţiuni) au avut o valoare de 13 mil. lei, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu produse structurate a urcat cu 45% faţă de trimestrul precedent la 54 mil. lei.
Veniturile din tranzacţionare au înregistrat o valoare de 4,94 mil. lei, cu 35% mai puţin faţă de trimestrul precedent, când a avut loc cea mai mare ofertă publică iniţială din istoria BVB, şi au marcat un avans de 23% faţă de perioada similară a anului 2013.
Veniturile din comisioane pentru admiterea şi menţinerea la tranzacţionare a emitenţilor au crescut cu 4% faţă de trimestrul al doilea al anului şi cu 14% faţă de trimestrul al treilea al anului 2013, până la 0,37 mil. lei, datorită veniturilor mai mari din admiterea la tranzacţionare a produselor structurate şi datorită comisioanelor plătite de emitenţi pentru acţiunile şi obligaţiunile listate în ultimul an. Veniturile din vânzarea de date au avut un trend uşor ascendent. Veniturile din tarife percepute participanţilor au crescut după ce Ipopema, unul dintre intermediarii de top din Polonia, a obţinut calitatea de membru al Bursei de Valori Bucureşti.
În perioada analizată, BVB a înregistrat venituri din realizarea in-house a upgrade-urilor la sistemul Arena şi a altor proiecte care vor genera noi imobilizări necorporale (software) în valoare de 0,4 mil. lei.
Veniturile operaţionale pentru trimestrul al treilea s-au situat la un nivel de 6,19 mil. lei, cu 26,8% mai scăzut faţă de trimestrul al doilea şi cu 29,0% peste cifra raportată pentru perioada similară a anului precedent.