BVB Rezultatele raportate de "Carbochim" au adus o creştere cu 15% a cursului acţiunilor

Rodica Orjanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 februarie 2004

Tendinţa de creştere a cotaţiilor acţiunilor s-a menţinut şi în şedinţa bursieră de ieri, pe fondul unei lichidităţi ridicate. La finalul şedinţei, toţi cei trei indici bursieri au atins noi maxime istorice. Cea mai accentuată creştere, cu 1,2% faţă de nivelul de luni, a înregistrat-o indicele BET. Creşterea pronunţată a fost determinată de aprecierea cu 5,2% a preţului acţiunilor "Antibiotice" Iaşi, precum şi cu 1,1% a cotaţiei titlurilor BRD.

Cea mai accentuată creştere a preţului, cu 14,7%, a înregistrat ieri cotaţia acţiunilor "Carbochim" Cluj Napoca. Variaţia reprezintă maximul posibil admis de regulamentul BVB pentru creşterea zilnică a preţului unei acţiuni.

Acţiunile SIF au avut o lichiditate mai redusă, valoarea trans-ferurilor încheiate cu acestea ajungînd la 13,2 miliarde de lei. Cele mai căutate au fost titlurile SIF "Moldova", singurele care au depăşit un milion de acţiuni transferate. Brokerii susţin că interesul investitorilor pentru ac-ţiunile SIF "Moldova" este determinat de rezultatele financiare preliminate de societate. Dintre toate cele cinci societăţi de investitii financiare, SIF "Moldova" a raportat pentru anul trecut cel mai ridicat profit net. La finalul şedinţei de ieri, SIF "Oltenia" a raportat că deţine 5,14% din acţiunile "Compa" Sibiu.

Brokerii estimează că preţurile acţiunilor ar putea să-şi men-ţină tendinţa de creştere şi în şedinţele următoare, avînd în vedere că numărul cumpărătorilor se menţine în continuare ridicat.

"Banca Transilvania" Cluj Napoca

Lichiditatea acţiunilor TLV a fost ridicată şi în şedinţa de ieri. Valoarea tranzacţiilor a fost de 23,34 miliarde de lei, fiind trans-ferate puţin peste 4 mili-oane de lei. Preţul preferat de investitori a fost de 5.800 lei/ac-ţiune, iar ultima tranzac-ţie a fost realizată la 5.850 lei/ac-ţiune, cu 1,7% peste cel de luni. Brokerii apreciază că preţul acţiunilor TLV ar putea să mai crească, numărul vînză-torilor fiind redus.

"Amonil" Slobozia

Cursul acţiunilor "Amonil" a crescut în prima parte a şedin-ţei de ieri pînă la 180 lei/acţiune (+11,11%), valoare care reprezintă un nou maxim de tranzacţionare al ultimului an. Creş-terea cotaţiei s-a produs pe fondul unei lichidităţi ridicate, ieri fiind tranzacţionate peste 11 milioane de acţiuni, ceea ce reprezintă 1% din capitalul social. Brokerii susţin că intenresul investitorilor pentru titlurile AMO este determinat de speranţele investitorilor că rezultatele financiare ale companiei pentru 2003 îşi vor menţine tendinţa de creştere din primele nouă luni ale anului trecut. Pînă la sfîrşitul şedinţei, cursul acţiunilor AMO s-a redresat, ajun-gînd la 170 lei/acţiune.

"Compa" Sibiu

Lichiditatea acţiunilor "Compa" a crescut în şedinţa de ieri, fiind transferate aproape 6 milioane de titluri. Pe parcursul şedintei de ieri a fost vîndut un pachet reprezentînd 7,27% din acţiunile societăţii. Surse din piaţa de capital susţin că vîn-zătorul ar putea fi "Romanian Investment Company" Cyprus, care şi-a lichidat în acest mod poziţia de acţionar la "Compa". Preţul la care a fost vîndut pachetul a fost de 3.000 lei/acţiune. Ultima tranzacţie a fost realizată la 3.250 lei/acţiune, preţ cu 4,8% mai mare decît cel de luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb