BVB Rulaj de doar 35 milioane de lei

A. I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 februarie 2018

Rulaj de doar 35 milioane de lei

Scăderi pe linie pentru indicii bursei

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi-a continuat deprecierea demarată săptămâna trecută, doar cinci titluri încheind şedinţa de tranzacţionare în creştere.

Volumul înregistrat a fost de 35,3 milioane de lei (7,62 milioane de euro), sub valoarea medie consemnată în acest an, de 45,67 milioane de lei, peste 20% (22,5%) din rulajul înregistrat fiind consemnat pe piaţa "deal".

Toţi indicii bursei au coborât în şedinţa de ieri, cea mai mare depreciere, de 0,77%, fiind consemnată de BET - Plus, iar cea mai mică, de 0, 24%, de indicele BET - FI.

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring, ne-a declarat: "Piaţa locală a început şedinţa de tranzacţionare în scădere, dar, aceasta s-a mai atenuat către finalul sesiunii, în contextul revenirii cotaţiilor din piaţa din Statele Unite ale Americii, după debutul şedinţei de ieri, până la ora 18.00, ora României.

Volatilitatea este mare, ceea ce înseamnă, din punctul meu de vedere, că se tranzacţionează şi emoţional".

Pe piaţa "regular", topul rulajelor de la BVB a fost condus de acţiunile Transgaz (TGN), volumul înregistrat fiind de 4,41 milioane de lei, preţul de închidere situându-se la nivelul de 408,5 lei/unitate, în scădere cu 2,04%.

Pe locul al doilea în clasamentul lichidităţii se găsesc titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), ultima cotaţie fiind de 13,02 lei/acţiune, în contextul unui rulaj de 3,96 milioane de lei, în coborâre cu 1,51%.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au închis la preţul unitar de 2,32 de lei, pe fondul unui volum de 3,4 milioane de lei, în depreciere cu 0,85%.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), preţul de închidere fiind de 0,904 lei/unitate, pe fondul unei lichidităţi de 3,34 milioane de lei, în declin cu 0,33%.

Acţiunile "Rompetrol Rafinare" (RRC) au înregistrat cea mai mare creştere în şedinţa de ieri, de +3,01%. Vineri, Ministerul Energiei a anunţat că estimează să încaseze în acest an 1,073 miliarde de lei din implementarea strategiilor de privatizare la societăţile Rompetrol Rafinare şi Electrocentrale Bucureşti, potrivit notei de fundamentare a bugetului de venituri şi cheltuieli al activităţii de privatizare derulate de minister.

Statul român mai deţine la Rompetrol Rafinare, prin Ministerul Energiei, un pachet de 44,69% din acţiuni.

Unii analişti consideră că, din proiectul de buget publicat, putem deduce că Ministerul Energiei a prelungit memorandumul cu KazMunaiGaz, aprobat prin hotărâre de Guvern în 2014, care viza în principal: - înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unui fond de investiţii kazah-român în sectorul energetic (de un miliard de dolari) şi - lansarea la privatizare de către statul român a pachetului de acţiuni de 26% din capitalul social al Rompetrol Rafinare SA Constanţa.

Pe piaţa "deal" au fost realizate două tranzacţii.

Cea mai importantă dintre acestea, în valoare de 5,27 de milioane de lei, a fost realizată cu acţiunile TLV, la preţul unitar de 2,305 lei, în scădere cu 1,5%.

De asemenea, a mai fost realizat un transfer "deal" cu titluri BRD, la preţul de 13 lei, în valoare de 1,95 milioane de lei, cotaţia scăzând cu 1,66%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale bursei cu excepţia SIF-urilor a coborât cu 0,75%, depreciere similară cu cea a indicelui BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale bursei, a scăzut cu 0,72%.

Investitorii de pe pieţele internaţionale vând masiv acţiuni

Wall Street a înregistrat cel mai semnificativ declin din 2011

Topul celor mai mari creşteri

1. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +3,01%

2. "SIF Oltenia" (SIF5): +1,67%

3. "Bucovina - Club de Munte" (BCM): +0,67%

4. "Boromir" (SPCU): +0,55%

5. "Sphera Franchise Group" (SFG): +0,52%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Electroputere" (EPT): -9,09%

2. "Dafora" (DAFR): -8,33%

3. "Artego" (ARTE): -6,75%

4. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -6,02%

5. "Comelf" (CMF): -5,22%

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "Scăderi pe linie pentru indicii bursei", "doar cinci titluri încheind şedinţa de tranzacţionare în creştere", "Toţi indicii bursei au coborât în şedinţa de ieri"

    Fiecare paragraf pare din alt film! Si va cosiderati o publicatie serioasa, pe un segment deosebit de sensibil si rehnic!

    Halal! 

    1. Bună ziua,

      Am publicat şi evoluţia burselor internationale, in alte articole. Urmarim ce se petrece pe piete.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb