BVB Rulaj de numai 20 milioane lei, de peste trei ori mai mic decât media zilnică a anului

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 iunie 2023

Rulaj de numai 20 milioane lei, de peste trei ori mai mic decât media zilnică a anului

Acţiunile Fondul Proprietatea au fost suspendate de la tranzacţionare, în aşteptarea publicării prospectului ofertei Hidroelectrica Scăderi pentru indici, în ton cu evoluţiile pieţelor europene

Valoarea schimburilor derulate ieri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la numai 20,7 milioane de lei, de peste trei ori mai mici decât media zilnică a anului, de 71 milioane lei, în condiţiile în care titlurile Fondul Proprietatea (FP) au fost suspendate de la tranzacţionare.

Decizia suspendării a fost luată în urma solicitării Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în baza unui articol din Codul BVB ce prevede "menţinerea unei pieţe ordonate şi a asigurării accesului egal la informaţia necesară deciziei de a investi (protecţia investitorilor)". Foarte probabil este vorba de publicarea prospectului ofertei de acţiuni Hidroelectrica pe Fondul vrea să le vândă. Ieri, până la ora 18:20, documentul nu fusese publicat.

Indicii BVB au avut scăderi, în ton cu deprecierile pieţelor europene. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de acţiuni, a coborât cu 0,64%, la 2.302 puncte, în timp ce pentru indicele compozit BETPlus reculul a fost de 0,77%, până la 1.805 puncte.

Brokerii de la Prime Transaction au scris, în raportul lor zilnic: "Indicii locali au continuat scăderile şi în şedinţa de astăzi (n.r. ieri). BET-FI a fost singurul indice cu o dinamică pozitivă, 0,24%, în timp ce la polul opus, BET s-a corectat cu 0,79%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 4,16 milioane euro, lichiditatea revenind la valori minime pentru acest an (...). Din indicele BET, patru emitenţi au închis şedinţa de tranzacţionare fără variaţii ale cotaţiei bursiere: Conpet (COTE), Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Digi Communications (DIGI) şi Fondul Proprietatea (FP), cel din urmă fiind suspendat de la tranzacţionare, restul emitenţilor înregistrând dinamici negative. Cele mai mari scăderi au avut societăţile: One United Properties (ONE), -2,06%, MedLife (M), -1,86% şi Banca Transilvania (TLV), -1,83%".

În piaţa "regular", clasamentul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile Banca Transilvania, ce au cumulat un rulaj de trei milioane de lei, titlurile TLV încheind ziua la preţul de 19,36 lei.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au coborât cu 0,11%, la preţul de 43,45 lei, pe fondul unor tranzacţii de 1,7 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Romgaz (SNG), ce au coborât cu 0,48%, la preţul de 41,55 lei, în condiţiile unui rulaj de 1,6 milioane de lei.

Acţiunile MedLife (M) s-au depreciat cu 1,86%, până la preţul de 17,94 lei, pe fondul unor schimburi de 0,6 milioane de lei.

Prin piaţa "deals" nu a avut loc niciun schimb.

Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a coborât cu 0,46%, până la până la 928 de puncte, în vreme ce indicele BETAeRO, al companiilor prezente în Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, a avut un recul de 0,49%, până la 858 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Carbochim" (CBC): +14,42%

2. "Bucovina - Club de Munte" (BCM): +5,26%

3. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): +4,44%

4. "Dafora" (DAFR): +4,35%

5. "Turism Felix" (TUFE): +4,29%

---------------------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Compa" (CMP): -3,68%

2. "BRK Financial Group" (BRK): -2,36%

3. "One United Properties" (ONE): -2,06%

4. "MedLife" (M): -1,86%

5. "Banca Transilvania" (TLV): -1,83%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb