BVB Scăderea loveşte şi acţiunile băncilor

Valentina Cosma
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 iulie 2006

Cele mai mari scăderi ale cotaţiilor au fost ieri înregistrate în sectorul bancar. Aceasta în condiţiile în care valoarea totală a tranzacţiilor precum şi volumul tranzacţionat au scăzut cu mai mult de jumătate faţa de şedinţa precedentă. Primul loc în topul celor mai mari scăderi ale cotaţiilor a fost ocupat de "Banca Comercială Carpatica" Sibiu (BCC) care s-a depreciat cu -2,78% urmată de "Banca Transilvania"(TLV) care a pierdut -2,68%.

Indicii bursieri au înregistrat evoluţii divergente. BET care reflectă evoluţia preţurilor celor mai lichide zece titluri, a scăzut cu -0,93% urmat de BET-C care a pierdut -0,71% (reflectă evoluţia tuturor acţiunilor cotate la Bursă). Singurul indice care s-a apreciat a fost cel al societăţilor de investiţii financiare, BET-FI care a crescut uşor cu +0,30%.

Cosmin Tudone, de la SSIF "Eastern Securities", apreciază că şedinţa de ieri a fost una mai calmă decît de obicei, investitorii fiind indecişi dacă să cumpere sau să vândă. Din această cauză s-a tranzacţionat un volum mic de acţiuni. Silviu Turc, de la SSIF "Broker", a fost de aceeaşi părere explicând că ieri a fost o zi mai liniştită la Bursă, iar preţurile s-au mai calmat.

Titlurile SIF 5 "Oltenia" s-au aflat ieri în fruntea celor mai mari valori tranzacţionate cu o contribuţie de 21% la valoarea totală. În timpul şedinţei, cursul titlurilor SIF 5 a avut o evolutie neuniformă. Cotaţia acţiunilor s-a situat pe o pantă ascendentă de la începutul şedinţei, apoi în mijlocul şedinţei a scăzut ca să crească din nou spre final.

"Banca Transilvania"

În prima zi a săptămânii "Banca Transilvania" a achiziţionat 25 milioane acţiuni TLV de la "BT Asigurări" la preţul de 1 RON/acţiune, pentru a le acorda preferenţial salariaţilor la preţul 0,36 RON/acţiune.

Domnul Mihai Iordache, analist "Bursa", consideră că preţul titlurilor TLV nu va fi influenţat de decizia AGA, deoarece practic acţiunile cumpărate pentru salariaţi sunt încă în patrimoniul băncii şi vor putea fi tranzacţionate la Bursă abia după doi ani.

Silviu Turc, de la SSIF "Broker", crede că scăderea de ieri a cotaţiei este normală, avînd în vedere că preţul acţiunilor TLV a crescut foarte mult într-o perioadă scurtă şi era de aşteptat o corecţie.

Chiar dacă ieri cursul acţiunilor Băncii Transilvania a suferit o scădere, cu titlurile TLV s-au realizat tranzacţii importante. Astfel banca a ocupat locul doi în topul celor mai tranzacţionate titluri cu o valoare transferată de aproape 4 milioane RON. Cotaţia acţiunilor s-a situat pe o pantă descendentă la începutul sesiunii de tranzacţionare după care a început să creas-că. Maximul de 1,12 RON/acţiune a fost atins spre sfârşitul şedinţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb