BVB Scăderi pentru indici, pe fondul unui rulaj de 26,7 milioane lei

A. I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 octombrie 2020

Scăderi pentru indici, pe fondul unui rulaj de 26,7 milioane lei

Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi în şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii, indicele compozit BETPlus bifând un declin de 0,02%, în timp ce BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a marcat un recul de 0,07%.

Fără tranzacţii prin piaţa "deal", valoarea transferurilor a fost de numai 26,7 milioane lei, peste cea din şedinţa anterioară, de 25,9 milioane lei, dar cu mult sub rulajul înregistrat în ultima perioadă, când sesiunile bursiere au fost marcate de schimburi "deal" importante.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul casei de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie în general negativă, spre deosebire de cea în creştere înregistrată pe principalele burse europene. Indicele BET a pierdut 0,01% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,88% pentru BET-FI şi +0,36% în cazul ROTX. Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de aproximativ 5,5 milioane de euro, sub media zilnică de 14 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

 Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile societăţii Şantierul Naval Orsova (SNO), +8,44%, pe fondul tranzacţionării unui volum redus. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Banca Transilvania (TLV), +1,94%, pe fondul tranzacţionării unui volum sub media ultimelor şase luni.

Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o acţiunile Uztel (UZT), cu -13,73%, având un volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o Electrica (EL), -2,69%, pe fondul unui volum de acţiuni sub cel tranzacţionat în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au cumulat un rulaj de 6,79 milioane lei, titlurile instituţiei de credit încheind ziua la bursieră la preţul de 2,365 lei, în creştere cu 1,94%.

Pe poziţia a doua în acest top s-au clasat acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au coborât cu 1,89%, la 1,295 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 4,97 milioane de lei.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au avansat cu 0,9%, până la 0,335 lei, în condiţiile unei lichidităţi de 1,61 milioane de lei.

Pe poziţia a patra în topul lichidităţii s-au situat acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), al căror preţ s-a apreciat la 1,25%, la 13 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 1,39 milioane de lei.

Indicele BET-NG, ce reflectă evoluţia companiilor din sectorul energetic şi al utilităţilor, s-a depreciat cu 0,31%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a scăzut cu 0,05%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): +8,44%

2. "Prebet" (PREB): +5,39%

3. "Impact Contractor&Developer" (IMP): +4,93%

4. "Aages" (AAG): +2,10%

5. "Erste Group Bank" (EBS): +1,94%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Uztel" (UZT): -13,73%

2. "IAR Braşov" (IARV): -5,11%

3. "Bittnet Systems" (BNET): -3,96%

4. "Dafora" (DAFR): -3,08%

5. "Electrica" (EL): -2,69%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb