BVB Scăderi succesive pe SIF-uri

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 iulie 2005

În cursul săptămînii trecute, cele cinci societăti de investiţii financiare au înregistrat scăderi consecutive. Vînzătorii au dominat piaţa la categoria SIF, ceea ce a condus la reduceri importante ale cotaţiilor. Din acest motiv, indicele BET - FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF, s-a depreciat în cursul zilei de vineri cu 2,57% faţă de ziua anterioară. Valoarea tranzacţionată totală a fost de peste 16,8 milioane RON. Jumătate din rulajul total a fost realizat cu acţiunile SIF, respectiv 8,7 milioane RON. După evoluţii descendente ale preţurilor la începutul şedinţei, cumpărătorii şi-au făcut apariţia, fapt care a condus la stabilizarea pieţei şi la situarea indicelui BET la o valoare pozitivă, respectiv în creştere cu 0,33% faţă de ziua anterioară.

În a doua jumătate a zilei, în timp ce cotaţiile SIF continuau să scadă, sectorul petrolier a început să crească recuperînd din pierderea suferită la începutul şedinţei. Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost "Petrom" Bucureşti. Cu acţiunile acestuia s-au realizat transferuri în valoare totală ce a depăşit 3,8 milioane RON, iar volumul tranzacţionat a fost de aproximativ 9 milioane de titluri. După ce a atins maximul zilei de 0,4330 RON/acţiune, cotaţia a suferit o corecţie pînă la nivelul preţului de închidere de 0,4300 RON/titlu, în scădere uşoară cu 0,5% faţă de ziua precedentă.

La aceeaşi categorie, singurul reprezentantă din sectorul bancar a fost "Banca Transilvania". Valoarea totală a transferurilor a fost de peste 1,3 milioane RON, fiind tranzacţionate peste 1,8 milioane de acţiuni. La începutul zilei, cotaţia a scăzut, atingînd minimul de 0,7450 RON/titlu, după care situaţia s-a mai stabilizat. Preţul la închiderea zilei de vineri a fost de 0,7550 RON/acţiune, în scădere cu 2% faţă de cel din ziua anterioară.

Acţiunile "Azomureş" Târgu Mureş au înregistrat o evoluţie cît se poate de bună, fiind la sfîrşitul sesiunii bursiere în creştere cu 4,4% comparativ cu şedinţa anterioară. Preţul de închidere pentru acţiunile "Azomureş" a fost de 0,2400 RON /titlu, însă lichiditatea a fost modestă, fiind transferate 182.673 acţiuni, în valoare totală de 42.792 RON.

La categoria SIF, preţul acţiunilor SIF5 "Oltenia" Craiova a scăzut cel mai mult la începutul zilei, atingînd minimul de 1,1700 RON/acţiune, însă mai tîrziu piaţa şi-a revenit puţin, iar cursul titlurilor SIF5 a fluctuat între intervalul de preţ 1,2000 - 1,2200 RON/acţiune. SIF 5 a fost cel mai tranzacţionat titlu la această categorie. Cu acţiunile acestuia s-au realizat transferuri de aproximativ 4 milioane RON, cu un număr de peste 3 milioane de acţiuni tranzacţionate.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

După multe şedinţe de scăderi succesive, în cursul celei de vineri, cotaţia acţiunilor "Rompetrol" a avut o evoluţie pozitivă din a doua jumătate a zilei. La începutul şedinţei, scăderile s-au manifestat şi la nivelul titlurilor rafinăriei, preţul acestora atingînd minimul de 0,0735 RON/acţiune. După acest moment însă, investitorii au intrat în piaţă cumpărînd volume mari de acţiuni, fapt care a determinat o majorare a cursului pînă la preţul de închidere, care a fost de 0,0798 RON/acţiune, în creştere cu 5% faţă de cel anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb