BVB Sesiune puternic pozitivă la bursa noastră

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 martie 2020

Sesiune puternic pozitivă la bursa noastră

Marcel Murgoci, Estinvest: "În momentul în care piaţa se manifestă conform tendinţei, apare o presiune mai mare la vânzare decât atunci când apar corecţii pozitive, care sunt privite cu neîncredere de o bună parte a investitorilor"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a avut, ieri, o sesiune puternic pozitivă, indicii marcând creşteri situate între 3,3% pentru BET-NG, al sectorului energetic şi utilităţilor, care a încheiat ziua la 557,89 puncte şi 6,32% în cazul indicelui financiar BET-FI, ce a urcat până la 39.939,83 puncte.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, ne-a transmis: "Pieţele externe au cunoscut sau cunosc creşteri puternice, generalizate, în şedinţa de astăzi (n.r. ieri) şi acesta cred că este motivul aprecierilor şi la Bursa de Valori Bucureşti".

În Europa, indicele STOXX 600 afişa, la ora 18:30, o creştere de 7,49%, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt, consemna un salt de 11,49%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, aprecierea era de 9,35%.

Peste Atlantic, Dow Jones Industrial Average avea, la aceeaşi oră, o creştere de 9,59%, pentru S&P 500 avansul era de 8,55%, în timp ce indicele tehnologiei Nasdaq Composite avea un salt de 7,34%.

Sunt creşteri apărut în condiţiile în care, autorităţile din Statele Unite sunt pe cale să aprobe un pachet de măsuri pentru stimulare a economiei, în vederea atenuării pagubelor produse de pandemia de coronavirus, potrivit presei internaţionale.

La Bucureşti, indicele BET, al celor mai lichide şaptesprezece acţiuni, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 6,15%, la 7.472,17 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus s-a apreciat cu 6,17%, până la 1.119,5 puncte.

Valoarea tranzacţionată s-a ridicat la 45,77 milioane de lei, sub media zilnică a acestui an, de circa 60,9 milioane de lei, aproape 60% fiind dată de transferurile cu acţiunile Fondul Proprietatea (FP) şi Banca Transilvania (TLV).

Este o situaţie diferită faţă de cea înregistrată cu o şedinţă în urmă, când lichiditatea a fost de 75,86 milioane de lei, în condiţiile în care indicii au înregistrat scăderi pe linie.

"Comportamentul investitorilor este legat de trendul puternic descendent care se manifestă acum. Practic, în momentul în care piaţa se manifestă conform tendinţei, apare o presiune mai mare la vânzare decât atunci când apar corecţii pozitive, care sunt privite cu neîncredere de o bună parte a investitorilor. Aceştia, probabil că aşteaptă confirmări suplimentare, pentru a intra mai agresiv la cumpărare. De altfel, este o stuaţie normală într-o piaţă cu un trend puternic descrescător", ne-a spus Marcel Murgoci.

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile FP, ce au cumulat un rulaj de 15,18 milioane de lei, preţul titlurilor fondului închis de investiţii cunoscând un salt spectaculos de 15,53%, până la 1,19 lei, creştere ce s-a accentuat în a doua parte a şedinţei de tranzacţionare.

Locul al doilea în clasamentul valorii tranzacţionate a fost ocupat de titlurile TLV, care au încheiat ziua bursieră la preţul de 1,704 lei/acţiune, în urcare cu 5,84%, în condiţiile unor transferuri în sumă de 11,4 milioane lei.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au terminat şedinţa bursieră la preţul unitar de 11,18 lei, în urcare cu 4,49%, pe fondul unei valori tranzacţionate de trei milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile OMV Petrom (SNP), care au antrenat o lichiditate 2,18 milioane de lei, ultima cotaţie a grupului petrolier fiind de 0,2855 lei, în urcare cu 3,44%.

Prin piaţa "deal" nu au fost consemnat niciun transfer.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Fondul Proprietatea" (FP): +15,53%

2. "Erste Group Bank" (EBS): +15,11%

3. "Ves Sighişoara" (VESY): +9,55%

4. "Compa Sibiu" (CMP): +8,98%

5. "Aerostar" (ARS): +7,59%

------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Electroaparataj" (ELJ): -14,91%

2. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -7,47%

3. "Romcarbon" (ROCE): -5,04%

4. "Bursa de Valori Bucureşti" (BVB): -4,37%

5. "Artego" (ARTE): -4,23%

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Se fac injecții de capital în piețele externe și internă. Adică bani ieftini care trebuie absorbiți , fără pagube pentru acționarii majoritari. Deci hai să cumpărăm că va crește prețul, apoi vindem și gata, injecția de bani s-a transferat la cei cu bani. Asta-i jocul la bursă.

    Ieri la principalele banci din EU si SUA :

    In EU : Deutche Bank +10,51% , Soc. Generale +12,65%, Lloyds +10,06%, Barclays +13,37%, Unicredit +9,99%, Intesa+9,30 , EBS(Erste) +15,58 %. 

    SUA : B. of America +16,32%, JPMorgan +11,89%, Citigrup +14,89 , Morgan Stanley +19,45, Wells Fargo +14,53 , Goldman S. +13,80%

    1. Azi bancile europene au deschis pe verde cam cu jumatate din procentele de ieri .

    După ce se va duce SUA în gaura Covid din cauza infecțiilor indiferent câți bani pompează FED și bursa se va duce naibii. Banii nu opresc răspândirea infecției, daca oamenii sunt bolnavi nu vor mai munci. Dacă Trump nu ia măsuri dure de limitare a infecției, in SUA va fi mai rău că în China și Europa.

    1. Corect. Totul depinde de cum se controleaza raspandirea coronavirusului, nu de bani bagati de Fed in economie.

      Eu am spus asta mai demult: cum tratezi un virus cu bani este ilogic, dar asta mai confirma si faptul ca unio considerati mai destepti sunt defapt mai prosti ;)

    Este doar o strategie de exit a celor mai putin documentati de magnitudinea colapsului ce va veni

    Bineinteles ca aceasta situatie are un cost financiar si anumite ramuri vor fi afectate .

    Dar se poate observa ca la nivelul guvernelor , al sistemului sanitar , al companiilor, se iau masuri , se aplica proceduri adecvate pentru continuarea activitatilor . Este adevarat ca aceste masuri vin cu intarziere , pe nepregatite . Aceasta intarziere a fost cauza picajului abrupt al burselor . 

    Izolarea la domiciliu a persoanelor in varsta , este o masura foarte buna . A copiilor la fel . Acestia insa nu participa in activitatile economice . 

    Companiile viabile vor gasi solutiile pentru continuarea activitatilor chiar si cu riscurile pentru angajatii lor , angajati care sunt mai rezistenti la aceasta boala . 

    Aceasta este o criza medicala la nivel mondial cu influenta negativa asupra vietii sociale , economice . 

    Dar nu este o criza financiara si nici economica . Viata merge inainte . 

    1. O sa rămână lumea uimită de rezultatele unor companii pe primul trimestru la raportari.Companiile farmaceutice au produs si vandut mai mult ca niciodată in istorie si in momentul producerii vacciunului vor exploda.De asemenea,lanturile de farmacii,marii retaileri,fabricile de echipament sanitar si încă cateva nu mai spun,vor raporta prfituri fabuloase care vor merge in buzunarul acționarilor așa ca ciene a avut curajul si banii sa ia acțiuni la acestea vor face bani frumosi.Atata sange pe strazi nu a fost niciodată pe această planetă si vorba aceea cunoscută unii vor profita.

      Mereu isi va spune cuvantul

    Profită băieții, profită....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb