Evoluţia relativ pasivă a pieţei bursiere şi lichiditatea medie au fost caracteristicile săptămânii care tocmai s-a terminat. În şedinţa de vineri au fost încheiate transferuri în valoare de 28,94 milioane lei, în uşoară creştere faţă de ziua precedentă. Indicele celor mai lichide zece companii, BET, şi indicele compozit, BET-C, a coborât cu -0,88%, respectiv cu -0,69%. Singurul în creştere, BET-FI a mai adăugat încă +0,44%, cu ajutorul SIF 1 (+0,92%) şi SIF 4 (+0,72%).
Domnul Cosmin Tudone de la "Eastern Securities" afirmă faptul că există incertitudini pe piaţă în privinţa evoluţiei viitoare a Bursei. S-a înregis-trat din nou un volum bun pe SIF-uri, peste jumătate din lichiditatea totală, dar fără fluctuaţii mari de preţ. La jumătatea şedinţei, în urma unui ordin de vânzare important (de 5 milioane bucăţi), preţul acţiunii TLV a scăzut până la 1,05 lei.
Potrivit declaraţiei domnului Adrian Ceuca, de la SSIF "Broker", şedinţa de vineri a subliniat o stabilizare a acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare. S-a înregistrat o volatilitate neobişnuit de mică a cursului acestor titluri, de 400 ROL pentru SIF 5 şi 300 ROL pentru SIF 2. Simbolul RRC continuă pe acelaşi trend de uşoară creştere (+0.87%). Titlurile societăţii de textile "Siretul" Paşcani dau semne de revenire după o cădere de -76% în 12 luni, când au ajuns la 0,06 lei/acţiune, valoare mult inferioară celei contabile. Cele 85 de tranzacţii de vineri au urcat cotaţia SRT cu +4,74%.
Aceleaşi constatări ni le-a împărtăşit şi doamna Maria Voinea, broker la "Harinvest", care vede o stabilizare atât pe sectorul SIF, cât şi pe cel bancar şi petrolier. Acţiunea "Rompetrol Rafinare" Constanţa a depăşit pragul de 0,08 lei/acţiune şi confirmă trendul pozitiv.
Sectorul SIF-urilor a totalizat transferuri de 14,93 milioane lei, dintre acestea acţiunile SIF "Oltenia" şi SIF "Moldova" au avut din nou cele mai importante ponderi. Tranzacţiile cu acţiuni "Petrom" nu au depăşit un milion de lei.
Acţiunile companiei petroliere "Rompetrol Rafinare" Constanţa au mai câştigat încă 7 ROL, atingând maxime de 0,0814 lei/acţiune. Cotaţia este încă departe de maximul de 0,1290 lei/acţiune înregistrat în 26 octombrie 2005. Tranzacţii importante (două ordine a câte două milioane de titluri fiecare) s-au încheiat în partea a doua a şedinţei, iar volumul total a depăşit 35 milioane acţiuni.
• "Banca Transilvania" Cluj Napoca
Titlurile "Băncii Transilvania" Cluj Napoca (simbol TLV) au fost cele mai tranzacţionate, cu o valoare totală a transferurilor de 7,46 milioane lei, reprezentând un sfert din lichiditatea pieţei.
După o revenire de proporţii (de aproape 30%) la începutul lunii curente, acţiunea TLV a suferit o corecţie de 0,03 lei (-2,73%). Pe parcursul şedinţei de vineri, preţul unei acţiuni coborâse treptat la 1,05 lei, dar a revenit pe final până la 1,07 lei.